Idegeskedés és kaparó torok (jelige: torokrák)

Én sajnos olyan ember vagyok, aki elfojtja magában a kimondani való gondolatokat, s nagyon sokat idegeskedik. Most is úgy fáztam meg – legalábbis a tünetek stimmeltek, azt kivéve, hogy a betegség egy felidegesítéssel kezdődött -, torokfájással. A megfázás tünetei eltűntek, de a torkom még kapar, ha nyelek, akkor nem fáj, csak foltokban piros, és olyan érzés amikor ásítok, mintha a gyógyuló sebem húzódna. De amikor nyelek, nem érzem, nem úgy mint előtte. A torokráknak milyen tünetei vannak? Egy 19 éves tanuló lány

Az Ön életkorában a szájüregrendszeri daganatok, köztük a torokrák csak nagyon-nagyon ritkán fordul elő, feltételezhető, hogy a megfázást követően kialakuló toroktünetek hátterében sincs rosszindulatú betegség. Azonban ha panaszai 2-3 hétnél tovább is fennmaradnak vagy rosszabbodnak, háziorvosi és/vagy fül-orr-gégészeti vizsgálatra lehet szükség eredetük tisztázására.

A fej-nyaki régió daganatainak egyik leggyakoribb kiváltója a dohányzás, ezért a kockázat csökkentésére akkor teheti a legtöbbet, ha a cigarettázást a jövőben is elkerüli. Ugyanakkor érdemes személyiségéhez mérten megtanulni a stresszkezelést is, mert a szorongás, az idegeskedés valóban negatívan hathat az immunrendszerre is, az állandó stressz sok energiát emészt fel, ezzel csökkenti a szervezet védekezőképességét, ami a betegségek kialakulásának kockázatát növeli.

Kapcsolódó cikkek:
Szájüregi daganatok
Garat- és gégerákok
A light cigi is erős méreg
Méhnyakrák: a vírusok és a stressz kapcsolata
Egyre fiatalabbak a tüdőrákosok, több a nőbeteg
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtől

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Duzzanat a nyakon
Nyomás a torokban
Szemölcs, orális szex és torokrák
Lehet 15 évesen torokrákom?
18 évesen gégerák?
Torokrák lehetséges 17 évesen?
A rák felé 16 évesen
Fertőző torokrák?
Gégerák 18 évesen?
Pukli a torokban
Halálos cigaretta

Top