Ideghártya daganat (jelige: A SZEM)

Édesanyámnak kb. 1 hónaja ideghártyadaganatot állapítottak meg a jobb szemében a szemfenéken. Gyakorlailag felfedezés után egy héttel már meg is lett műtve. Helyi sugárkezelést kapott, egy aplikátort tettek a szemébe 5 napig. Jelenleg a kötelező áttétvizsgálatokra jár. Azt mondták az orvosok, hogy nagyon kezdeti stádiumban van, fel sem merült, hogy nem gyógyul meg.

Most a tüdő CT-n apró, szinte alig észrevehető, halvány „valamiket” találtak. Azt írták, hogy nagy valószínűséggel valami gyulladás lehet, de teljesen nem zárható ki, hogy daganat, de csak a vizsgálat okából kifolyólag. A teljes szakvéleményre még várnunk kell, ami a legnehezebb.

Ezen az oldalon sehol nem olvastam a szemdaganatról, a gyógyulásról, az áttétekről. Azt hallottam, elég ritka, hogy a szemben kialakul, de előfordul. Azt is mondták, hogy az áttétvizsgálat csupán protokollvizsgálat és alig szokott lenni áttét, de most a tüdő CT után nem vagyunk valami nyugodtak.

Kérem, írják le mik a tapasztalataik ezzel kapcsolatban, mire lehet számítani, mit mondanak a statisztikák és a több éves kutatások. Bármit, amiből tudjuk mi vár ránk.

A CT értékelésekor tudni kellene, volt-e édesanyjának korábbi CT vizsgálata, ahhoz képest a jelenleg leírt elváltozások új eltérések-e, ugyanabban az intézményben/CT-gépen történt-e a vizsgálat, mert mindez befolyásolhatja a képalkotó vizsgálat eredményeinek értékelését. Még akkor is, ha ezek a gócok korábban nem voltak ott, s ha méretük és morfológiájuk (alakjuk) miatt nem típusosak áttétre, további követésre, kontroll CT vizsgálatra lehet szükség.

A daganat viselkedésének várható prognózisát jelentősen befolyásolja a szövettani eredmény. Általánossában annyit írhatunk, hogy a szemből kiinduló daganatok valóban elég ritkák, s többnyire csekély a távoli áttéteket képző hajlamuk, kivéve például a rosszindulatú (malignus) melanomákat.

Kapcsolódó cikkek:
Daganatok jellemzői
Melanoma

Top