III B stádiumú méhnyakrák esélyei (jelige: erika)

Van egy ismerősöm, akinek III B méhnyakrákot állapítottak meg. Nem műtötték. Kezelést kapott, sugárterápiát. Utána volt ellenőrzésen minden 3 hónapban, de rá egy évre kiújulást fedeztek fel. Most kemoterápiát kapott hatot, és az orvos azt mondta, ő úgy látja, még egy hetediket is kellene, hogy kapjon. Szeretném tudni, van-e esély a meggyógyulásra vagy egyáltalán mire számíthatunk? Még annyit, hogy nincs áttét.

A III B stádium azt jelenti, hogy a betegség már a felfedezésekor helyileg beszűrte a környezetét, ráterjedt a húgyhólyagra és a végbélre, ezért nem láttak lehetőséget arra, hogy sebészi beavatkozással daganatmentes állapotot lehessen elérni. Egy évvel ezelőtt feltehetően ezért nem került sor operációra.

Az akkor adott sugárkezelés egy ideig sikeresen gátolta a daganat növekedését (esetleg csökkenthette is a tumor méretét). Feltehetően a sugár után egy évvel azt észlelték, hogy növekedésnek indult a meglévő tumor, ezért indítottak kemoterápiás kezelést. Tehát az Ön által leírtak alapján az valószínűsíthető, hogy egy olyan rosszindulatú folyamattal állunk szemben, amelynek már a felfedezésekor is csekély volt a teljes gyógyulásra az esély, s bár nincs áttét, a most megkezdett kemoterápiás kezelések célja is elsősorban a folyamat lassítása vagy időszakos visszafordítása.

A pontosabb kilátásokról, arról, hogy mire számíthatnak, a beteg a leleteket és a kórelőzményeket pontosan ismerő kezelőorvosától kaphat felvilágosítást.

Kapcsolódó cikkek:
Méhnyakrák
Méhtestrák
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugárterápia a tumorok ellen
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rettegett hányinger: hogy kerülhetjük el?
Nőket veszélyeztető rákok

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Méhnyakrák és hüvelyégés
Hüvelyégés 7 évvel tumorműtét után
Méhnyakrák után véres széklet
Kiújult III B méhnyakrák?
Méhnyakrák III B stádium
Méhnyakrák sugárterápiája
Vérzés méhnyakrákban
Masszázs méhnyakrák után
Nőgyógyászati félelmek
Öröklődő méhnyakrák?
Hogyan tovább?
Méhnyakrák és szexualitás 2.
Gyötrődő kismama
Méhnyakszűrés, nem múló méhszájseb
Méhnyakrák: hüvelyszárasság a műtét után
Méhnyakrák áttét nélkül

Top