Infiltrált, műthetetlen gyomor (jelige: Erzsike22)

Édesapámnak (63 éves) gyomorrákja van. Egy hónapot vártunk a CT-re, mert azt mondták, hogy az műtét előtt kell. De aztán közben minden orvos azt hangsúlyozta, hogy úgyis akkor tudnak bővebbet, ha felnyitják, mert akkor látszik meg a helyzet súlyossága. Ma volt a műtét, sajnos nem tudta az orvos kivenni a daganatot, mert infiltrált. Ez a szó mit jelent? És miért nem lehet mégis leválasztani a daganatos gyomrot, hátha jobb lenne?

Így végül csak egy áthidalást készített az orvos, hogy táplálkozni tudjon.

A műtő orvos sajnos megkeresésünkre semmilyen konkrét infót nem adott, hogy ez az áthidalás hol van (gyomron belül, kívül), hogy néz ki, milyen anyag, hogyan fog reagálni, és még azt is elhintette, hogy nem biztos, hogy beindul a folyamat az áthidaláson át.

Áttétről hiába kérdeztük, nem mondták konkrétan, hogy van-e, és hol, de talán van. De inkább az összekapcsolódás a gond nála.

Sajnos 17 kilót fogyott, most 50 kiló körül lehet apám. Az orvos még annyit bökött oda indulásakor, hogy semmi esély, és max. 3 hónapot ad neki. Kérdeztük, hogy kemo, vagy valami? Erre: „minek az, semmi értelme, azzal csak megölnénk…”

És ha 10000-ből most az egyszer segítene? Miért mondanak le ily könnyen a betegről? Apám egy hónapja még dolgozott, és még 2 hete is fára tudott mászni cseresznyeszedéskor. Fogyott ugyan, de fizikailag nagyon erős, szívós ember.

Keressünk másik orvost és onkológust, hátha valaki máshogy látja, és ír fel majd kezeléseket?

Sajnos diagnózist pontosan azért nem tudok írni, mert nálunk apának egy papírja sincs. Annyit tudunk, hogy adenocarcinoma, és hogy infiltrált. Egyébként a műtét előtt semmilyen fájdalma, panasza nem volt a betegnek. A gyomorszonda tehermentesítette, így erősnek érezte, jól bírta magát. Lehetséges ilyen gyors leépülés? És az, hogy semmilyen esélyt nem adnak neki???

Hová forduljunk, hová vigyük, ahol talán esélyt, legalább még néhány hónapot kaphatna???

Az, hogy egy daganat infiltrál, azt jelenti: ráterjed a környezetére, és beszűri azt, nem lehet pontosan elválasztani a daganatos részt a nem daganatos résztől, tehát nem lehet úgy kivágni vagy eltávolítani, mint például egy gömb alakú tumort.

Azt a kapott adatok alapján mi sem tudjuk megmondani, hogy hol az „áthidalás”, vagyis milyen megkerülő utat alakítottak ki annak érdekében, hogy megszüntessék a tápcsatornában kialakult szűkületet, s ezzel biztosítsák a beteg táplálkozását. A sebészetről történő elbocsátáskor a zárójelentés valószínűleg tartalmazni fogja, hogy melyik bélszakaszt melyik bélszakasszal kötötték össze (hol alakítottak ki anasztomózist).

Egy kiterjedt gyomordaganat esetén sajnos lehetséges gyors fogyás és leépülés, de remélhetőleg az anasztomózis kialakítása javítja a táplálékbevitelt, és megáll vagy visszafordul a fogyás édesapjánál. Tekintettel a jelentős fogyásra, általában orvos által felírható (gyógy)tápszerek fogyasztását szokták javasolni, hogy könnyen felszívódó fehérjéket és szénhidrátokat kapjon a szervezet.

A műtét utáni kezelés (kemoterápia, esetleg sugárterápia) vonatkozásában egy onkológiai centrum orvosa adhat felvilágosítást a leletek áttekintése és a beteg vizsgálata után.

Kapcsolódó cikkek:
Gyomorrák
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Kinek jusson korszerű gyógyszer?
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Gyomorrák alternatív kezelése
Gyomorrák 19 évesen
Táplálkozás gyomor nélkül
Gyomorrák kilátásai
Gyomorrák, szájgomba, tüdőembólia
Kemó és immunrendszer

Top