Ismeretlen multiplex kórkép – fájdalomcsillapítás

Válaszolva, illetve kiegészítve az előző levelemet: nem történt édesapámnál bronchoscopia, sem pedig colonoscopia, viszont volt prostatavizsgálat, az egyik oldalnál kissé tömöttebbnek mutatkozott, de a PSA és a freePSA érték normál tartományban volt (tehát ezt kizárták). Pajzsmirigye, koponyája tiszta.

Emellett hematológus is látta, vérkenetet csinált (myelomára gyanakodva), ami szintén negatív. Laborja volt újra: „harmonikus”, sőt, még jobb, mint az előző. Jelenleg a májbiopszára és az immunhisztológiai vizsgálatok eredményére várunk.

Jelenleg Matrifen tapaszt javasolt az onkológus, de ez, amellett, hogy hatása nincs, vagy minimális (csontfájdalom, izomfájdalom nem mérséklődik), még számos mellékhatást is produkált (zavartaság, pánikroham). Más jellegű tünetek nincsenek, „csupán” lassan megzakkan, hogy még mindig csak találgatnak és mi ez (!?).

Kérdésem lenne, milyen lehetőség van még a fájdalom enyhítésére? Sajnos az onkológus eléggé elzárkózó, amolyan „majd beszélünk róla később…”

A májbiopszia részben alátámaszthatja azt, amit a képalkotó vizsgálatok alapján gondolnak az orvosok, hogy rosszindulatú daganatról van szó, ezenkívül információt adhat arról is, hogy honnan indul ki az elsődleges daganat, esetleg hol érdemes még azt keresni.

Amennyiben a fájdalmak nem csökkentek, a tapasz adagját lehet emelni, akár egy-két naponta is, ennek csak ritkán korlátja a beteg zavartsága. Lehet más jellegű, de hasonló erősségű gyógyszerre is váltani, amit szintén rendszeresen tanácsos szedni, hogy minél ritkábban jelentkezzen fájdalom, szakszóval áttörő fájdalom. Hirtelen fellépő áttörő fájdalom esetén gyorsan felszívódó fájdalomcsillapítóval (tabletta, csepp, kúp, injekció) kell minél előbb a fájdalmat csillapítani.

A fájdalomcsillapítók kielégítő beállításában, akár folyamatos módosításában az onkológus és a háziorvos is segíthet, esetleg fordulhatnak fájdalomambulanciához. Ha bebizonyosodik a citológiai, szövettani vizsgálat révén, hogy rosszindulatú daganatról van szó, akkor fájdalomcsillapító célzattal, vagyis tüneti kezelésként a leginkább fájdalmas csontterület(ek) besugárzása is szóba jöhet, sugárterápiás konzílium döntése alapján.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőáttét: az egyik leggyakoribb metasztázis kezelése
Májáttét: sebészi, onkológiai, radiológiai kezelés
Csontáttétek a daganatos betegségben
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
A fájdalmat csillapítani kell!
Fájdalomcsillapítás

Előzmény:
Ismeretlen multiplex kórkép

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Áttétes rák primer tumor nélkül
Lábfájdalom: láthatatlan heretumor áttétei?
Áttét primer daganat nélkül?
Áttétek, daganat keresése

Csontáttét, még ismeretlen primer tumor

Ismeretlen eredetű daganat

Top