Ismét melanoma, Clark II (jelige: vicus77)

Egy anyajegyet távolítottak el a bal lábam öregujjáról, ma kaptam meg a szövettant, melynek diagnózisa: felszínesen terjedő malignus melanoma a bőrexcindatumban. Clark II. Breslow 0,5 mm.

Feldolgozás: a bőrexcindatum metszetein a középső harmadban felszínes terjedő malignus melanoma látható, melynek széles cytoplasmájú sejtes elemei erőteljes melanin pigmentációt mutatnak. A daganatsejtek epidermo-throphismust mutatnak, így megjelennek a szaruban is csoportokat képezve. A daganat a mély felé terjedve nem átlépi a basalmembránt egy területen és daganatos sejtcsoportok jelennek meg a papilláris dermisben, de nem érik el a reticularis dermist. Az elváltozás alatt közepes erősségű lymphociter reakció van, közepesnek mondható melanin pigment incontenciával.

Az elváltozástól mintegy 5mm-re szomszédosan egy kisebb területen intradermalis naevus csoportok találhatók szabályos megjelenéssel. Az excisiós szélek az épben futnak. Kísérbetörés jelei nem láthatók, satelit képződés nincs.

Kérdésem, hogy van-e okom aggodalomra, mert nekem volt már melanómám 1 éves injekciós kezeléssel, amit novemberben hagytam abba. Az akkori eredményem Clark IV volt.

A lelettel mindenképp vissza kell menni a sebészhez vagy ahhoz az orvoshoz, bőrgyógyászhoz, aki az elváltozás kimetszését javasolta, de jelentkezhet annál az onkológusnál is, aki korábban kezelte a melanoma miatt. Csak a levele alapján nem lehet megmondani, hogy most mi a teendő. Szükség lehet képalkotó vizsgálatokra is annak eldöntésére, hogy a melanoma nem idézett-e elő a szervezet más helyén is áttéteket, ez ugyanis alapvetően befolyásolja a további szükséges orvosi teendőket.

Kapcsolódó cikkek:
Anyajegyek
Bőrrákok
A bőr rendszeres vizsgálata, az anyajegyek figyelése
Miért nem lesz minden anyajegyből daganat?
Bőrrák: a bőrgyógyász életet menthet
Bőrrák: rákkeltővé nyilvánították a szoláriumot
Ősszel is figyelni kell az anyajegyekre

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Melanoma után áttét a tüdőben
Áttétes melanóma jelei

Melanoma: várható áttét helye és ideje

Áttétes bőrrák esélyei
Áttétes melanoma
Malignus melanoma
Anyajegyek: 7 műtéten túl
Anyajegy: ez már biztos rákos elváltozás?
Leesett anyajegy: lehet bőrrák?
Új anyajegy megjelenése
Bazálsejtes karcinoma
Basalioma: kontroll, hajfestés
Kiújult bőrrák: basalioma
Kimetszett anyajegy aktivitása
Kiműtött bőrrák helye
Áttétek minden fontos szerven
Melanoma: 30 éves fiatalember
Melanoma a végbélen
Melanoma és HPV
Terhesség melanoma után
Gyermekvállalás melanoma után
Kimetszett melanoma és étrend
Kimetszett rákos anyajegy
Áttétes melanoma

Top