IV. stádiumú méhnyakrák (jelige: anyu)

Egy IV stádiumú méhnyakrák kezelése folyamatban van. (Nem műtötték, a kezelések függvényében döntik el műthetőségét.) Édesanyám most fogja kapni a 8. kemoterápiáját, mivel a 6. kezelés után készült képalkotó vizsgálatok nagyon jó eredményűek lettek. A konzílium további kemoterápiát javasolt. Sajnos nyirokcsomóiban van áttét, de zöld diónyi nagyságúból lettek babszem nagyságúak.

A kérdésem az lenne, hogy mi várható a továbbiakban, van remény, hogy a kezelések során valakit visszasorolnak kedvezőbb stádiumba és meggyógyuljon? (Tudom, hogy nem 100% egyik válasz sem, de a fentiek tudatában önök hogy ítélnék meg?) Közérzete: a kezelések meggyötrik, de étvágya van, jókedvű, nem fogy, vérképe nagyon jó.

A IV stádium azt jelenti, hogy a szervezet távoli részén is jelentek meg áttétek. Ezek csak bizonyos betegségeknél és nagyon ritkán távolíthatóak el műtétileg, s erre csak akkor van lehetőség, ha az elsődleges daganatot is meg lehetett operálni (ilyen eset például az, ha vastagbél-végbélrákoknál a májáttéteket műtétileg eltávolíthatónak ítélik, s ilyen módon is megpróbálják a beteget kezelni, meggyógyítani).

Az Ön édesanyja esetében érzésünk szerint nem erről van szó, ezért nem is javasoltak műtétet az orvosok. Az alkalmazott kemoterápiás kezeléstől az várható, hogy gátolja, lassítja a ráksejtek osztódását, s ennek eredményeként csökken a daganatok mérete, így kevesebb tünetet okoznak, illetve a tünetek később alakulnak ki a betegnél, ezért állapota tovább marad az adott korlátok között elfogadható.

Valószínűleg arra, hogy teljes gyógyulás alakuljon ki nincs esély, azaz „visszább sorolásra” nem lehet számítani. A folyamatban lévő kezelések az élet meghosszabbítását, illetve – a növekvő daganatokkal összefüggő tünetek kialakulásának elodázásával – az életminőség javulását eredményezhetik.

Kapcsolódó cikkek:
Méhnyakrák
Méhnyakszűrés
Méhtestrák
Méhnyakrák: hogyan pusztít a HPV? (video)
Sugárterápia a tumorok ellen
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Méhnyakrák végstádium?
Méhnyakrák, hólyagáttét
Méhnyakrák, érintett méhszalag
Méhnyakrák sugárkezelése
Veszélyes a kezelés?
Méhnyakrák II vagy IV stádium
Méhnyakrák: sugárkezelés utáni hasmenés
Méhnyakrák III. stádium
Méhnyakrák II B stádium
Méhnyakrák III B stádium
Méhnyakrák: mi befolyásolja a tumormarkert?
CA-125 tumormarker magyarázata
Emelkedett tumormarker érték
Méhnyakrák: tumormarker és kiújulás

Top