Ízfokozó nátrium-glutamát (jelige: natrium)

Arról miért nem beszélnek, hogy a nátrium-glutamát nevű anyag mennyire biztos út, hogy rákja lehessen valakinek? És ez a remek anyag amitől minden olyan „ízletes”, annyi ételben van benne, hogy hihetetlen, holott semmi szükség nincs rá. Vajon miről szól ez?

Az élelmiszer adalékanyagok, köztük a tartósítószerek alkalmazása évek óta vita tárgya. Arra viszont, hogy a mezőgazdasági termékeket feldolgozzák és az élelmiszerboltok polcára hosszabb ideig eltartható élelmiszerek kerüljenek, jelentős a vásárlói igény.

A daganatot izgazoltan okozó tényezők (ismert carcinogenek) listáján nem szerepel a nátrium glutamát, és nem szerepelnek a szintén időnként nagy vásárlói ellenérzést/félelmet kiváltó egyéb anyagok sem (amelyeket E-számokkal jelölnek). Ugyanakkor ezen a listán rajta vannak egyéb olyan életmódbeli, környezeti, foglalkozási és biológia tényezők, amelyek szintén sok embert érintenek (például a napfény, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a hepatitits B és C vírus, a humán papilloma vírus), s amelyek tudatos kerülése/kivédése jelentősen hozzájárulhatna a rosszindulatú megbetegedések csökkentéséhez.

Kapcsolódó cikkek:
Életek, amelyek után nem esik jól a cigaretta
Miért nem lesz minden anyajegyből daganat?
Több időt kellene a wc-n tölteni

Top