Izotópvizsgálat mellékhatása (jelige: Katalin)

Van-e mellékhatása a vénás injekciónak, amit az izotópvizsgálatkor kapunk? Nekem sehol nem fájnak a csontok, attól még lehet ott valami?

Az izotópvizsgálat során a szervezetbe kis mennyiségű radioaktív anyagot juttatnak be, és a vizsgálat során ennek az anyagnak a vizsgált szervben történő eloszlását, kiválasztási ütemét vizsgálják. Az izotóppal jelzett anyagot általában vénásan juttatják be. A beadott radioaktív anyagnak általában nincsen mellékhatása, allergiás tünetek rendszerint nem szoktak előfordulni. Ugyanakkor nem ajánlott az izotópos vizsgálat elvégzése, ha a beteg terhes, vagy valószínűleg terhes, erről a vizsgálatot végző orvost, illetve azt az orvost, aki javasolta (indikálta) a vizsgálatot, tájékoztatni kell.

Nem derül ki leveléből, hogy milyen alapbetegsége, betegségei vannak, illetve hogy milyen céllal végezték az izotóp vizsgálatot, amiről feltételezzük, hogy csontszcintigráfia (csontscan, csontizotóp vizsgálat) volt.

Az, hogy a csontjai nem fájnak, nem jelenti azt, hogy a vizsgálat esetleg nem mutathat ki kóros eltérést. A csontizotóp vizsgálat mutathatja az idős korral együtt járó degeneratív (kopásos, reumás) elváltozásokat is, daganatos betegeknél pedig gyakran az a csontizotóp vizsgálat végzésének célja, hogy eldöntsék, van-e csontáttét a betegnél. Szinte minden rosszindulatú daganat adhat a csontokba áttétet, de különösen gyakoriak a csontáttétek például tüdőráknál, prosztataráknál.

Kapcsolódó cikkek:
Csontáttétek
A csontáttét kezelése is járhat mellékhatással
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Daganatok a gerincben

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Aktivitásfelvétel a csigolyában
Csontdaganat 30 évesen
Jóindulatú csontdaganat, MR
Leukémia helyett csontrák
Csontvelőrák lehetséges kezelése
Csontvelőrák 40 évesen
Csontrák, csípőprotézis
Pathológiás dúsulás a csontokban
Csontáttétek: csontépítés, csontfalás
Gyanús csontfájdalom: csontáttét?
Csontáttét és izotópos fájdalomcsillapítás
Nagy csontfájdalom
Gerinc metasztázis
Csontáttétes tüdőrák esélye
Csontáttétek ellátása
Aggasztó csontizotóp
Csontvizsgálat menete
Csontáttét fájdalmai
Áttétek a gerincen
Aggasztó csontizotóp

Top