Jobb oldali vastagbélrák?

28 éves nő vagyok. Egy évvel ezelőtt észrevettem, hogy a hasam jobb alsó oldala, amikor hanyatt fekszem, jobban kiemelkedik, mint a bal. Tapintva érzem is, hogy van ott egy hosszúkás, kb. 10-15 cm hosszú, 3-4 cm széles duzzanat, amiről nem tudom eldönteni, hogy valamilyen normális szerv, vagy pedig oda nem illő daganat, mindenesetre a bal oldalon nincs/nem érezhető. Ez fájdalmatlan, és nem puha, keményebb, mint ahogy a beleket elképzelem, inkább olyan keménységű, mint egy izom, de mégis az izom alatt van. Néha nem látszik/nem érezhető, máskor kifejezetten szemmel is látható, gyakran hanyatt fekve látszik, majd lassan eltűnik, mintha lecsúszna valahova a hasam mélyére.

Nagyon aggódom, mert apukám 49 évesen vastagbélrákban halt meg, ami egészen a halála előtti hónapig tünetmentes volt.

Háziorvosnál már négy alkalommal jártam (két különbözőnél), egyik sem tudta kitapintani, amit én érzek (akkor nem látszott éppen). Egyszer elküldtek kismedencei ultrahangra, ez negatív lett. Mivel továbbra is szorongtam, hiszen a legtöbbször kifejezetten látszik ez a nagyméretű (és nem puha) kitüremkedés, gasztroenterologiai magánrendelésre mentem, ahol vérvételt és hasi ultrahangot végeztek (negatív), ezen kívül tumor m2-pk tesztet is végeztettem (negatív).

Mégsem tudok nyugodni, mert láthatóan aszimmetrikus az egész hasam, és ez biztosan nem levegő (szinte mindig jelen van és csak azon az egy helyen), nem zsír vagy izom, és egészen biztosan nem sérv (orvosok szerint a hasfalam rendben van).

Három hónap múlva lesz lehetőségem vastagbéltükrözésre menni, bár az orvosok már teljesen hipochondernek néznek, azt mondják ebben a korban ritka a vastagbélrák, és nincs más tünet, és amikor vizsgáltak, épp nem is volt tapintható. De én úgy tudom (apukám miatt is), hogy a jobb oldali vastagbéldaganatoknak gyakran nincs tünete, ezenkívül hogy nagyra nőhetnek, és fiatalabb korban jelentkeznek.

Önöknek mi a véleménye? Ismétlem, ez nem képzelt tünet, egyértelműen látható-kitapintható dologról van szó, ami vissza tud csúszni/húzódni a hasba, de egész nap mégis jelen van. Nagyon szorongok emiatt.

Amennyiben a hasban egy akkora méretű, jobb oldali vastagbéldaganat lenne, amely látható-tapintható elváltozást okoz, akkor az ultrahangvizsgálaton is nagy valószínűséggel leírtak volna olyan jeleket, amelyek daganatra utalhatnak, s akkor orvosai hamarabb irányítanák további vizsgálatokra. Abban is igaza van az Önt vizsgáló orvosoknak, hogy az Ön életkorában szerencsére még ritkák a rosszindulatú betegségek.

Nem bagatellizálva, hanem komolyan véve az Ön által leírtakat sem tudunk diagnózist felállítani látatlanban egy olyan elváltozásról, amelyet eddig a számos orvos, akik különféle módszerekkel vizsgálták, nem tudott diagnosztizálni. Bízunk abban, hogy a végbéltükrözés megnyugtató eredménnyel jár immár az Ön számára is, a vastagbéldaganatok felfedezésének ez a legbiztosabb módja.

Kapcsolódó cikkek:
A béltükrözés
Vastag- és végbélszűrés
Vastag- és végbélrák
Vastagbélszűrés: a beteg dönthet a vizsgálatokról
Béltükrözés: a gyógyítás alapja a diagnózis
Miként kell felkészülni a béltükrözésre?
Több időt kellene a wc-n tölteni
Vastagbélrák: túl sok a halálos áldozat
Elkerülhető a végzetes vastag- és végbélrák

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Vastagbéltükrözés lelete
Vastagbélszűrés székletteszt
Bódításban végzett béltükrözés
Béltükrözés és CT veszélyei
Tumormarker 21 évesen
Bélrák kockázata
Vastagbélrák a családban
Bélrákok kockázata

Top