Jóindulatú májdaganat – eltávolítsák?

28 éves nő vagyok, családalapítás előtt. Máig ismeretlen eredetű, heves hasgörcsök végett fordultam orvoshoz, es egy UH során vették észre, hogy több kisebb haemangioma mellett van egy nagy (4x6x2cm) csomó is a májamban, relative „kívül”, védtelen helyen. Az MRI, CT és többszörös izotóp vizsgálattal sem tudták egyértelműen megállapítani, hogy a nagy csomó adenoma vagy FNH-e, állítólag határterület.

Mivel hamarosan gyermeket szeretnék, ezért javasolják a tumor sebészeti eltavolítását, mondván a hormonális változasok beláthatatlan következményekkel bírhatnak.

Önök mit javasolnak? Tájékozódtam az interneten és FNH eséteben nem látom alátámasztottnak a műtét szükségességét.

Továbbá érdeklődnék, hogy ezek a daganatok kiválthatnak-e rendkívül heves görcsöket?

Az eset részletes ismerete nélkül kérdeznénk, hogy amennyiben az adenoma lehetősége felmerült, történt-e esetleg citológiai vagy szövettani mintavétel?

Az FNH-ra nem jellemző, hogy rendkívül heves hasi görcsöket okozna. Tekintettel arra, hogy a hasi panaszai, görcsei újkeletűek, felmerül, hogy valamilyen újonnan kialakult, esetleg növekvő elváltozás állhat a háttérben. A növekedési hajlamról a kontroll képalkotó vizsgálatok adhatnak tájékoztatást.

Kapcsolódó cikkek:
Májrák
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
FNH
Májdaganat tünet nélkül
Májrák kockázata
Daganat a májban
Fertőző-e a rákbetegség?
Májrák, ablatív módszer 2.
Táplálkozás májrákban
Műthetetlen májrák
Májáttétes végbélrák
Májáttét
Májáttét és sárgaság
Májáttétes gyomorrák
Májrák kezelése
Nagymama májáttéte
Agresszív daganat és májáttét

Top