Jóindulatú tubulovillosus adenoma (jelige: Heidi)

Édesapám lelete:
Makroszkópos leírás: 1 db gombostűfejnyi szövet hisztológiailag papilláris jellegű polypoid képlet látszik, melynek felszínén, ill. az állományában helyet foglaló szabálytalan alakú mirigyeket bélelően igen nagyfokú magpolymorphiát henger-, ill. polygonalis hámsejtek látszanak. Mindazonáltal a sejtek részéről a környezet kötőszövet felé történő invasióra utaló jel egyértelműen nem bizonyítható.

A kötőszövetben mérsékelt lymphoplasmasejtes beszűrődés látszik csak, egyéb szövetrészletek nem észlelhetők. Immunhisztokémiai vizsgálat eredménye: CK7: a sejtekben negatív, CK20: erősen pozitív, P53: az atypusos magvú hámsejtek 100%-ában erősen pozitív. Diagnosis: Adenoma tubulovillosum, papillae vateri (kifejezett hámdysplasia jeleivel).

Levelében a Vater papillából származó szövetminta patológiai (szövettani) értékelése olvasható. A Vater papilla egy nyílás (endoszkóposan látva szemölcsszerű kiemelkedés), amely a nyombélben (duodenum) található. Itt nyílik be a közös epevezeték a nyombélbe, s itt jut be az emésztőnedveket tartalmazó hasnyálmirigy váladék is a bélrendszerbe. A lelet elején található részletes leírás azt foglalja össze, hogy milyen képet látott a vizsgáló orvos a mikroszkóp alatt.

Történtek úgynevezett immunhisztokémiai vizsgálatok is (CK7, CK20 és P53). Ebben  a szövettani leletben tubulovillosus adenomát találtak, vagyis jóindulatú daganatot, amely azonban kifejezett hámdysplasiás jeleket mutat, ami azt jelenti, hogy a hámsejtek eltérnek a normálistól, kezdenek elfajulni. Emiatt orvosa kontrollvizsgálatok elvégzését javasolhatja a továbbiakban.

Kapcsolódó cikkek:
Daganatok jellemzői
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ

Top