Kemó és immunrendszer (jelige: immunerősítés)

Abban kérném segítségüket, hogy a kemotherápia alatt és után, milyen immunerősítőket javasolnak? Van-e arra felmérési adat, hogy pl. a Flavin és a Béres csepp együtt is szedhető a kemó alatt? Erős az Avemar lobbi, de valóban megéri a pénzét, mellrák esetén hozhat-e valódi erősítést? Hallottam az oxigén terápiáról. Van ilyen pl. Kelet-Magyarországon is?

Minden ismerősnek van egy tutti tippje, bajban vagyok, jó volna többet tudni ezekről a lehetőségekről.

Nem tudunk arról, hogy lenne nagy esetszámú vizsgálat arról, hogy az Ön által említett két csepp szedhető-e együtt is a kemoterápia alatt. A harmadik készítmény gyógytápszer daganatos betegeknek, amelyről az igazolódott, hogy a daganatos fogyás kivédésében vagy mértékének csökkentésében hasznos, de hogy egyéb erősítő hatása lenne a konkrét emlőrák esetén, erről tudomásunk szerint nincs bizonyító erejű humán (embereknél végzett) klinikai vizsgálati adat.

Az oxigén-terápia szintén a komplementer vagy alternatív kezelések közé tartozik, tudomásunk szerint meglehetősen költséges eljárásról van szó, s a pontos hozzáférhetőségét nem ismerjük.
 
Minden daganatos beteg környezetében vannak olyan betegek, családtagok és ismerősök, akiknek van valamilyen tuti tippje: vannak, akik egyedül az ilyen eljárásokban bíznak, alternatívaként használva a hagyományos egészségügy által kínált kezelések helyett; mások ezeket a módszereket kiegészítő eljárásként használják a szokásos onkológiai kezelések mellett, s vannak, akik soha nem próbálják ki ezeket a módszereket, mert nem bíznak ezekben a szerekben és eljárásokban.

Mivel a médiában, írott sajtóban, interneten sokféle kiegészítő/alternatív eljárást/készítményt kínálnak, érthető az Ön dilemmája, nehéz választani ezek közül.

Sajnos a legtöbb táplálékkiegészítőként, immunerősítőként forgalmazott készítmény esetében nincsenek olyan nagyszámú beteget értékelő, megfelelő statisztikai módszereket alkalmazó klinikai gyógyszervizsgálatok, amelyek megmondanák, hogy milyen betegségben (emlőrákban, béldaganatban, nyelőcsőrákban, tüdőrákban – s annak is melyik típusában), a betegségek melyik stádiumában (közvetlenül műtét után, amikor nincs áttét, vagy áttétes betegnél, stb.) lenne érdemes alkalmazni ezeket a szereket. Ugyanígy arra sem állnak rendelkezésünkre pontos adatok, hogyan befolyásolják bizonyos betegségek bizonyos stádiumaiban a túlélést.

Amint azt portálunkon részletesen leírjuk, egy-egy készítmény gyógyszerré válásáig nagyon hosszú idő telik el, s számos szűrőn kell keresztül mennie. Mivel a gyógyszerként nem törzskönyvezett készítmények esetén nem áll rendelkezésünkre efféle dokumentáció, konkrét esetben nem foglalhatunk állást.

Kapcsolódó cikk:
Gyógyszerfejlesztés: küzdelem az idővel

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Gyógyítás és megelőzés
Táplálékkiegészítők hatása
Béres csepp kemoterápia alatt
Nyelőcsőrák és gránátalma
Kérdés a Flavin 7-ről
Kis deuterium-tartalmú víz
Kérdés a Vitanak PX-4-ről
Kérdés a B17-ről
Ki írhatja fel az Avemart?

Top