Kemoterápia alatt is nőtt a daganat

Édesanyámat műtötték mellrákkal, méhét, petefészkét kivették, vastagbélrákja volt, amit kivezettek neki, most pedig májrákja van. A májrákot egy éve diagnosztizálták, akkor még kicsi volt a daganat, az orvosa közölte, hogy műteni nem lehet csak kemoterápiát kaphat. Egy éve jár kemoterápiás kezelésre, most a CT szerint már 24 mm, 23 mm-es daganatok vannak a májon.

Kérdéseim a következők: van-e értelme tovább roncsolni a szervezetét a kemóval, ill. tudnak-e javasolni valami másfajta eljárást?

Feltételezzük, hogy édesanyjának nem elsődleges, tehát a többi betegségtől független primer májrákja, hanem májáttétei (metasztázisok) vannak, amelyek a korábbi emlőrák, illetve ha a vastagbél daganatos elváltozása elsődleges daganat volt (úgynevezett második primer tumor és nem az emlőrák valamilyen ritka hasi áttéte), akkor annak az áttétei a májban lévő gócok.

Áttétes betegeknél a kemoterápia fő célja, hogy lassítsa a daganatos folyamatot, késleltesse az újabb áttétek megjelenését, optimális esetben a már meglévő áttétek méretét csökkentse. Ugyanakkor ezt általában váltott kemoterápiás kombinációkkal lehet elérni, mert sajnos gyakran több hónapos kezelés után a daganatos folyamat rezisztens (ellenálló) lesz az addig alkalmazott gyógyszerekre. Ezért ilyenkor újabb gyógyszerek adásától, amelyeket a daganatos sejtek még nem „ismernek”, s ezért remélhetőleg nem rezisztensek rá (nem ellenállóak a készítményekkel szemben), lehet várni azt, hogy gátolja ismét a sejtek osztódását, s így a daganat növekedését.

Leveléből nem derül ki egyértelműen, hogy más szervben a májon kívül van-e áttét. Ha igen, akkor a legtöbb eredmény a kemoterápiától várható. Bizonyos esetben, még műtétileg el nem távolítható májáttéteknél is szóba jöhet a májáttéteket másféle módon roncsoló beavatkozás (pl. a gócok alkoholos roncsolása vagy radiofrekvenciás kezelés, abláció). De ilyen esetekben is az a beavatkozás célja, hogy a szervezetben meglévő daganatmennyiséget csökkentse, s ezek a beavatkozások sem eredményezik ilyen állapotban a betegség teljes eltűnését. A kezeléseknél egyes szituációkban orvosilag már az is eredménynek tekinthető, ha sikerül lassítani a betegség előrehaladását ahhoz képest, mintha nem kapna kezelést a beteg.

Kapcsolódó cikkek:
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
EGFR: célzottan gátolják a rákos sejtburjánzást
Új esély a daganatterápiában: az EGFR-gátlás
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig

Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Top