Kemoterápia és az immunrendszer

Egy korábbi kérdésben olvasom, hogy a mellrákos nagymama a kemoterápia idején „nem érintkezhet gyerekekkel”. Én is voltam ebben a helyzetben, s valóban nem érintkezhettem az unokáimmal, de ez az én védelmemben történt, az alacsony fehérvérsejtszám miatt.

Valóban igaz, hogy vannak olyan helyzetek, amikor a kemoterápiával kezelt betegnek jelent kockázatot, ha a környezetéből megfertőzhetik. Amikor a kemoterápia mellett esetleg kórosan alacsony fehérvérsejtszám alakul ki, akkor a beteg fogékonyabbá válik a fertőzésekre, és ilyenkor tanácsolható, hogy lehetőleg kerülje el egy például felsőlégúti hurutban szenvedő hozzátartozóval, kisgyerekkel, akár unokával a találkozást. A cél: csökkenteni annak kockázatát, hogy az átmenetileg védtelen szervezetet megtámadja egy kórokozó.

Az onkológusok, amikor nagyon alacsony a fehérvérsejtszám, ezt igyekeznek a leghamarabb rendezni, s jelenleg már rendelkezésre állnak olyan, általában bőrbe adható injekciós készítmények, amelyek segítenek abban, hogy a keringő vérben megemelkedjen a fehérvérsejtek száma, s így csökkenjen annak az esélye, hogy a daganatos betegben kialakuljon olyan bakteriális, vírusos vagy gombás betegség, amely alacsony fehérvérsejtszám mellett akár az életét is veszélyeztetheti.

A hematológiai betegeknél gyakran a csontvelőben termelődő kóros vérsejtek, vagyis az alapbetegség idézik elő azt az állapotot, hogy alacsony a fehérvérsejtszám, mivel a kóros sejtek kiszorítják a csontvelőből az érett fehérvérsejtek termelésére alkalmas csontvelő állományt. Az így kialakult alacsony fehérvérsejtszám szintén a fenti helyzetet eredményezi, vagyis a beteg fogékony lesz a környezetéből származó fertőzésekre.

A csontvelő-átültetésnél mesterségesen, a nagy dózisban beadott kemoterápiás szerekkel igyekeznek elpusztítani a csontvelőt és benne a beteg, rákos sejteket, majd ezt követően igyekeznek egészséges csontvelőt bejuttatni, amelynek „megtapadása” után a szevezet ismét képes egészséges vérsejteket, köztük fehérvérsejteket termelni. Amikor nincs fehérvérsejtje a betegnek, akkor steril szobában van, sterilizált ételeket kap, és sterilizált tárgyak kerülhetnek csak a környezetébe.

Kapcsolódó cikkek:
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Fehérvérsejtszám-csökkenés
Gyomorrák és vérszegénység
Vitaminok kemoterápia alatt
Kemó és immunrendszer

Top