Kemoterápia, étvágytalanság (jelige: Virág)

Édesapám 77 éves, 48 kg. 2009-ben műtötték adenocarcinomával. A tumor újra megjelent. 1 hete kemoterápiás kezelésen vett részt. A zárójelentésen ez áll: jobb felső lebenyi recidív tüdőtumora miatt indukciós céllal CDDP+Alimta séma szerinti KT-t indítunk, 2. ciklust követően kontroll mellkas CT közbeiktatásával, majd eredménytől függően mellkassebészeti konzílium tervezett.

Szeretném megkérdezni: eddig úgy tudtam, hogy a kemoterápiás kezelésnek a mellékhatása hányás. Édesapámnak ilyen tünete nincs, viszont nem akar enni. Azt mondja, hogy nem bír. Naponta 3 kanál levest tudok vele megetetni. Mivel a fizikuma így is nagyon gyönge, kérdésem az, meddig tart ez az állapot? Lehet ez a nagyfokú étvágytalanság a kemoterápia hatása? Mit javasolnak, mit csináljak? Nagyon félek, hogy a nem evés teljesen legyöngíti.

Leveléből nem derül ki, hogy a 2009-es műtét melyik szerv adenocarcinomája (mirigyhám eredetű rosszindulatú daganata) volt, ez az eredetű tumor ugyanis több szervben is előfordulhat (s adhat például a tüdőbe másodlagos áttétet, metasztázist is). Feltételezzük ugyanakkor, hogy az elsődleges daganat a tüdőé. Az sem derül ki számunkra, hogy a 48 kg-os állapot hogyan alakult ki, pontosabban mennyi idő alatt mennyit fogyott az édesapja.

Mivel levele alapján a kemoterápiás kezelés (KT) csak egy hete indult, azt feltételezzük, hogy a fogyás és étvágytalanság már korábban fennállt, még a kemoterápia megkezdése előtt, s talán inkább az alapbetegséggel függ össze. Ugyanakkor nem lehet kizárni természetesen azt sem, hogy az étvágytalanság az alkalmazott kemoterápiás kezelés egyik mellékhatása. (A hányinger, hányás gyakori tünet valóban, ám nem fordul elő mindenkinél.)

Testsúlyvesztés esetén speciális gyógytápszereket írhatnak fel az onkológusok, amelyek könnyen felszívódó fehérjéket, szénhidrátokat tartalmaznak. Sajnos amiatt, hogy elég édesek (ezért praktikus hűtve fogyasztani ezeket) a betegek egy része nem kedveli, illetve nem tudja fogyasztani ezeket. Daganatos betegség melletti étvágytalanságra van hormon jellegű készítmény is törzskönyvezve (szirup, illetve tabletta alakjában), ennek esetleges alkalmazását az onkológussal tudják megbeszélni.

Kapcsolódó cikkek:
Óvatosan a diétákkal, a rák nem a böjt ideje!
Alultáplált betegek a kórházakban
Az alultáplált betegek nehezebben küzdhetnek meg a betegséggel
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen

Top