Kemoterápia év végén? (jelige: évvége)

2008 novemberében májáttétes vastagbéldaganattal operáltak. Utána 12 ciklus FOLFOX kezelés következett. 2011 novemberében újabb műtét vált szükségessé, a resectiós terület melletti májáttét kiújulása miatt. A máj 7-8 segmentomiáját végezték el. Előzetesen, majd a műtét után is mind az onkológus, mint a sebész újabb kemoterápia szükségességét valószínűsítette, amelyet a műtét után 6 héten belül el kell kezdeni.

A pathológiás lelet adenocarcinoma metastaticum ad hepar-t, ép resectios szélekkel állapított meg. A kezelőorvos – vélhetően egy másik orvossal történt egyeztetés után – megváltoztatva addigi véleményét, mégsem tartotta szükségesnek a kemoterápiát. „Tekintettel, hogy korábban adjuvans kezelése megtörtént, jelenleg az eltávolítás az épben történt, observatio javasolt.”

Jót vagy rosszat jelent(het) a kemoterápia nem adása? Lehetséges-e, hogy nem orvosi indokok alapján (év vége, nincs pénz, nincs gyógyszer stb.) történt a kemoterápia szükségtelenné nyilvánítása?

Makroszkópikus leírás: 190 g-os, 10×10,5 cm-es, 5,5 cm-es vastagságú májrészlet. A tokkal borított felszínen 5 cm hosszúságú, 6 cm mélységű behúzódás látható. A tok a máj felszínét csupán részlegesen borítja. A res. felszín 6×5 cm-es, gömbölyded tumor domborodik elő. Metszlapok kapcsán a tumor 68x50x56 mm-es, karéjos szegélyű, szürkés-fehér, centrálisan kiterjedt necrotikus, a tussal festett res. szélt érintő solitaer tumorgóc látható. Tumor-res felszín 1-sel, tumor környező parenchyma 2-sel. A prep-ról egész és szelet felvételek készültek. /e. Tov. Fix. FA-LR 11.09

Mikroszkópikus leírás: A vizsgálatra küldött májresecatumot 2 kimetszésben dolgoztuk fel, melyekben infiltratív, necrosisokkal tarkított adenocarcinoma típusú malignitas azonosítható. A histológiai jelek alapján az elváltozás megfelelhet a korábban diagnosztizált colorectalis adenocarcinomának. A tussal jelölt resectios felszín mindenütt messze az épben történt, tumormentes.

Vastagbéldaganat esetében gyakori, hogy a májban jelennek meg először az áttétek. Optimális esetben sikerülhet eltávolítani műtétileg az áttéteket, ez függ azok számától, elhelyezkedésétől is. Ez történt Önnél 3 éve, s jelenleg, a kiújult májáttétek miatt is. Általában egy betegségben az áttétek megjelenése, a vastagbéldaganatnál a májáttét vagy májáttétek megjelenése azt jelenti, hogy a véráram útján (szakszóval hematogén módon) szóródtak a daganatsejtek a szervezetben, ezért általában – ugyancsak a szervezet egészére ható – kemoterápiás kezelés kapcsolódik a májáttétek műtéti eltávolításához.

Az Ön esetében szerencsére 3 év eltelt az első májáttétek megjelenése és a betegség jelenlegi kiújulása között. A májáttétek megjelenésénél gyakran a műtét előtt is adnak kemoterápiát, de lehetőség van a műtéti eltávolítás után megkezdett kemoterápiás kezelésre is. Ez a műtét után pár héttel szokott kezdődni, tehát nem hónapok múlva.

Nem tudjuk, hogy Önnél onkoteam, tehát több orvosi szakterületet képviselő onkológiai bizottság hozta-e ezt a döntés, illetve kivel konzultált orvosa, de az összes lelettel, szövettani eredménnyel, amennyiben lehetősége van rá, egy másik onkológiai centrumban kérhet másodvéleményt a kezelés megítéléséről. Mivel novemberben történt a májból a gócok műtéti eltávolítása, jó lenne, ha a másodvélemény kérésére, ha így dönt, még december elején sor kerülne.

Kapcsolódó cikkek:
Májáttét: sebészi, onkológiai, radiológiai kezelés
Vastagbélrák és végbélrák
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
EGFR: célzottan gátolják a rákos sejtburjánzást
Új esély a daganatterápiában: az EGFR-gátlás
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig

Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Nem lemondani a mindennapi örömökről

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Kiújult vastagbélrák 4 év után
Vastagbéldaganat, Xeloda kezelés
Harmadjára kiújuló végbélrák
Végbélrák, kemoterápia, érgátló
Végbélrák és májáttét

Vastagbélrák terápiája
Vastagbélrák és tüdőrák
Vastagbélrák: kórszövettani lelet és kérőlap
Vastagbélrák: műtét után
Vastagbélrák: újabb műtét
Végbélrák, bélelzáródás-veszély
Vastagbélrák
Végbélrák és áttétek
Végbélrák kiújulása nyirokcsomókban
Végbélrák utókezelése
Áttétes végbélrákos beteg
Kérdés vastagbélrákról
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbéldaganat és sztóma
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbélrák: lejárt az idő?
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája
Májáttétes vastagbélrák műtéte?
Vastagbélrák májáttét 2 év alatt

Májáttétes vastagbélrák esélyei
Májáttétes béldaganat kezelése

Top