Kemoterápia: mielőbb elkezdeni? (jelige: Csaucsau)

Édesapám mellkas CT vizsgálata a következőket írta: jobb oldalon a csúcsban dorsalisan egy kb. 2 cm nagyságú inhomogen halmozású spiculalt kontúrú lágyrész terime van, mely a pleurával is összeköttetést mutat, kötegeket bocsát a hilus irányába is. Mellette mk. csúcsban több 5-30 mm nagyságú emphysemás bulla is ábrázolódik. A jobb hilusban conglomeratumot alkotó 1-2,5 cm nagyságú nyirokcsomók figyelhetők meg. A carina alatt 1 cm-es nyirokcsomó van. Mk. oldalon csaknem a csúcsig érő pleuralis folyadékgyülem ábrázolódik, melynek maximális vastagsága jobb oldalon 23 mm, bal oldalon 35 mm. A bal mellékvesében egy kb. 36×25 mm nagyságú inhomogén halmozást mutató lágyrész képlet van, a jobb mellékvese eltérés nélkül ábrázolódik.

A CT vizsgálatra egy bordatörés miatt készült röntgenfelvétel kapcsán került sor. A bordatörés után, de még a mellkas CT előtt édesapámat megoperálták vastagbél elzáródás miatt. A műtét során a coecum és a colon részleges elhalását észlelték vs. vascularis alapon. Jobb hemilectomia és a lép vérzése miatt splenectomia történt.

A zárójelentés szerint a CT vizsgálat a tüdő npl-t talált, a műtéti preparátum szövettani vizsgálata pedig a vastagbél elhalás hátterében metastasis okozta vascularis occulsiot írt le. A kórházból történt elbocsátás után onkológiai bizottság elé irányítottak minket, ahol neoadjuváns kemoterápiás kezelést javasoltak (Taxol+Platina kombinációt). A 4. ciklus után a kontroll CT-től függően esetleg sugárterápiát is.

Kérdésem, jól gondoljuk-e, hogy a tüdő eredetű daganat már áttétet képzett a mellékvesén, nyirokcsomókon, illetve a vastagbélen? Milyen esélyei lehetnek a gyógyulásra, illetve mennyire súlyos az állapota? Neoadjuváns kezelésről lévén szó, esetleg még a műtét is szóba jöhet?

Édesapám az operáció óta nagyon le van gyengülve, mindössze 50 kg a testsúlya (bár az étvágya kezd megjönni), és folyamatosan hőemelkedése van. Szabad-e ebben az esetben megkezdeni a kemoterápiát? Az onkológus szerint minél hamarabb el kellene kezdeni, a háziorvosa viszont azt javasolja, hogy egy kicsit meg kellene erősödnie, hiszen a kezelés csak még inkább le fogja gyengíteni.

Levele alapján valóban az valószínűsíthető, hogy IV. stádiumú, vagyis áttétes tüdőrákról van szó, amely a mellkasban több helyen nyirokcsomó megnagyobbodást okozott (s ez azt valószínűsíti, hogy áttétes nyirokcsomókról van szó), illetve a hasban is szóródott a daganat, ha daganatos alapon létrejövő érelzáródásról van szó.

A lelet alapján a mellékvesében is daganatra jellemző eltérést írnak le, de csak egy CT vizsgálat leírása alapján nem lehet eldönteni, hogy ez áttét vagy jóindulatú mellékvese adenoma (amely gyakori lelet a CT vizsgálatok során, ezek – ellenben az áttétekkel – általában legfeljebb lassú növekedést mutatnak).

A neoadjuváns szó valóban azt jelenti, olyan céllal kezdik a beavatkozást, hogy utána műtét lehetőségére gondolnak, de ennek elvégezhetőségét a kontroll CT vizsgálatok eredménye fogja meghatározni.

Az onkológusoknak, tüdőgyógyászoknak kellő tapasztalatuk van, hogy mikor érdemes megkezdeni a kemoterápiát. A szervezetben több helyen meglévő daganatos betegségnél általában a beteg állapotát is figyelembe véve a kezelés minél előbbi megkezdését szokták javasolni.

A hőemelkedés lehet része az áttétes daganatos betegségnek is, erről be kell számolni az onkológusnak.

Kapcsolódó cikkek:
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Kemoterápia: módszerek és gyógyszerek
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Top