Kemoterápia, rossz vérkép, sugárkezelés, rossz gép

Mit tehettek akkor, ha a kemoterápia után a vérképem nem jó, valamint a sugárkezelés a gép rossz állapota miatt nem adható? Sajnos ma ez történt velem, ugyanis három óra várakozás után közölték, hogy a 17 éves gépnek nem elektromos hibája van, hanem más. Lehet, hogy holnap is elmarad mindkettő?

Az, hogy a „vérkép nem jó”,  általában azt jelenti, hogy a vér alakos elemei (fehérvérsejt, vörösvérsejt, vérlemezke) közül valamelyiknek alacsony a száma. Ez összefügghet a korábban alkamazott kemoterápiás kezelésekkel, de okozhatja a daganatos betegség is, például ha a csontvelőbe ad áttétet.

Amennyiben a kemoterápiát követő 1-2 hétben nagyon alacsonyra esik a fehérvérsejtszám (leukopénia vagy neutropénia alakul ki), akkor – amiatt, hogy kevés az olyan fehérvérsejt, amely képes védekezni a fertőzések (baktériumok, vírusok, gombák) ellen – kialakulhat lázas állapot, például felsőlégúti vagy húgyúti hurut, tüdőgyulladás.

Kifejezetten alacsony fehérvérsejtszámnál az utóbbi években lehetőség van olyan injekciók adására, amelyek serkentik a csontvelőben a fehérvérsejtek termelését, ezáltal növelik a keringő fehérvérsejtek számát. Ismerten alacsony fehérvérsejtszám mellett a beteg annyit tehet, hogy kerüli azokat a helyeket, ahol beteg emberekkel találkozhat, s ezzel csökkenti a fertőzés kockázatát.

Lehet alacsony a vérlemezkék mennyisége, vagyis a trombocitaszám is. Ennek szövődményeként vérzések jelentkezhetnek. Nagyon alacsony értéknél, illetve vérzéses tünetnél vérkészítmény formájában lehet pótolni a trombocitát.

Az alacsony vörösvérsejtszám is gátja lehet a kemoterápiának vagy a sugárkezelésnek. Ezt az állapotot is lehet rendezni például vérkészítmény, illetve vörösvérsejt transzfúzió adásával, bizonyos esetekben  a vörösvérsejtek termelődését segítő eritropoetin gyógyszercsoportba tartozó injekciós készítmények alkalmazásával.

A fentiek követése és a terápia meghatározása az orvos feladata, aki a fenti események időben történő észlelése érdekében rendel ismételten „vérképkontrollt” az onkológiai betegeknél, különösen, ha kemoterápia vagy sugáreterápiás kezelés folyik.

Azt, hogy a sugárkezelés meddig – hány napig, esetleg hosszabb ideig – halasztható, befolyásolja az, hogy milyen diagnózis miatt adják. Általában pár napos kiesés nem okoz jelentős problémát.

Kapcsolódó cikkek:
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Sugárterápia a tumorok ellen
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Mellrák, magas trombocitaszám
Fehérvérsejtszám-csökkenés
Adenocarcinoma és vérátömlesztés
Óvintézkedések kemoterápia és sugárkezelés után

Top