Kemoterápia után lehetek-e terhes?

28 éves gyermektelen nő vagyok. Ciszta miatt eltávolításra került az egyik oldali petefészkem és a vezeték. Mivel az eltávolítás során mucinosus váladék kerülhetett be, megelőzés céljából háromszori kemoterápiás kezelést fogok kapni. (A szövettan: ovarium mucinosus cystadenocarcinoma pT1a Grade 1.)

Kérdésem: a kemoterápia után lehetek-e később (3-5 év után) terhes? Milyen esélyeim vannak a gyermekáldásra? Milyen más lehetőségek vannak? A petesejt lefagyasztását nem ajánlották, mert az jelenleg – egy meglévő petefészekkel – több kárt okozna, mint hasznot hajtana.

Az Ön által leírt rosszindulatú daganatot a leírtak alapján nagyon kis méret mellett (pT1a) sikerült felfedezni, és a szövettani rosszindulatúság foka is alacsony, mindezek ismeretében nagyon jó esélyei vannak a teljes gyógyulásra is.

Az egyik petefészek elvesztése természetesen befolyásolja a peteérést, annak gyakoriságát. A citosztatikus kezelések potenciálian károsíthatják a születésünk óta meglévő petesejtjeinket, ezzel kapcsolatban a genetikai tanácsadáson történő részvételt érdemes megfontolnia.

Kapcsolódó cikkek:
Petefészekrák
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Petefészekrák kezelése
Petefészekrák és immunterápia
Abbahagyni a kemoterápiát?
Petefészekrák
Áttétes petefészekrák
Petefészekrák, harmadik műtét

Top