Kérdés a Vitanax PX-4-ről

A vitanax PX-4 ről olvastam, hogy rákellenes hatásmechanizmusáról már nagydoktori értekezést is írtak a Magyar Tudományos Akadémián, azonkívül honlapjukon több száz nemzetközi tudományos folyóiratokban megjelent cikket találtam a hatóanyagok rákellenes hatásmechanizmusáról.

Azt szeretném kérdezni, hogy hihetünk e annak a rengeteg orvosnak, aki a Vitanax rákellenes hatásmechanizmusáról írt, vagy várjuk ki, hogy pénzhiány miatt a polysaccharidok gyógyszerként történő engedélyezéséhez további évtizedek teljenek el, mivel Fachet professzor munkájának eredményekét ezekből már Japánban gyógyszer is született?

Az Ön által említett készítményt gyógyszerként Magyarországon nem törzskönyvezték, a készítmény összetevőinek együttes, gyógyszerként történő emberi alkalmazásáról, hatékonyságáról jelenleg nem áll rendelkezésre elegendő adat, hogy részletesebb választ adhassunk.
 
Általánosságban azt mondhatjuk, hogy gyógyszerként olyan készítményt törzskönyveznek a világon a gyógyszerfelügyeleti hatóságok – pl. az Amerikai Egyesült Államokban az FDA (Élelmiszer és Gyógyszerügyi Hivatal), az Európai Unióban az EMEA – , amellyel kapcsolatban egy vagy több betegség vonatkozásában klinikai gyógyszervizsgálatok bizonyító erejű adatai támasztják alá a szer hatékonyságát, ugyanakkor ezekben a vizsgálatokban értékelik az alkalmazás biztonságosságát is.

Ezek a klinikai vizsgálatok valóban időigényesek és költségesek (általában 12-14 év tudományosan tervezett és precízen kivitelezett kutatási-fejlesztési munka kell ahhoz, hogy egy hatóanyag molekula gyógyszerré válhasson). Amennyiben egy külföldön törzskönyvezett gyógyszer gyártója nem kezdeményezte a készítmény hazai törzskönyvezését, vagyis az adott gyógyszernek hazánkban nincs törzskönyvi engedélye, az a szer is hozzáférhető Magyarországon az Országos Gyógyszerészeti Intézet szakvéleménye és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár egyedi méltányossági eljárása keretében. (Ez a gyógyszerekre vonatkozik, és nem a különböző táplálékkiegészítőkre, természetgyógyászati készítményekre.)

Top