Kérdések a heréről, prosztatáról

25 éves vagyok, semmiféle komoly tünetem nincs, mindössze pár dolog érdekelne. A bal herém nagyobb, bár ha jól tudom ez természetes, az utóbbi időben mondjuk úgy nyáron figyeltem fel a dologra, sokat ülök, talán lehet ezért. A bal herém alján ami van (jobb oldalin is megtalálható) nagyobb mint a jobb oldalin, és ha elforgatom, tisztán kivehető nagyjából zöldes-kékes színe. Az érdekelne, hogy ez mi lehet, jobb oldalt egyáltalán nem zöldes, ha jól vettem ki.

A bal oldalinak az alján van ez a dolog, ahogy a jobb oldalin is, mérete nem változott a hetek alatt, amióta felfigyeltem rá, épp csak kivehetően nagyobb, mint a jobb oldalin, lehet ez a mellékhere? Korábbi adattal nem tudok szolgálni, csak most tett kíváncsivá. Vagy esetleg a bőrön át sem látszódhat pontosabban mi is van alatta, és lehetnek erek vagy ez a mellékhere természetes színe?

Álló helyzetben, erőkifejtés nélkül a bal herém lejjebb helyezkedik el, mint a jobb, erőkifejtésre a jobb emelkedik meg teljesen föl. Megemlíteném: édesapámnak volt olyan helyzete korábban, hogy az egyik heréje nem jött le.

Kíváncsiságból méretet vettem: ha jól tudom, a here normál mérete 3-5 cm, nos amióta mértem, 5 centi a bal, a jobb 4, ez a mérések alatt nem változott meg, régebbi méretek nem ismeretesek.

Van egy egészen minimális ingerültség is a dologban, nagy néha valamint érzékenység. De minimális. A zacskó bőre némiképp vöröses.
Szexualitás teljesen normális, olvastam hogy akinél komolyabb a baj nem, vagy kevésbé kívánja a dolgot, nálam épp ellenkezőleg van, teljesen szokásos, mindössze annyi, hogy pár éve hagyott alább az aktivitásom valamivel, de egy komolyabb helyzetre már fény derült volna gondolom én.

Kérdésem, hogy mit értenek pontosan az alatt, hogy daganat esetén pl. „Húzás a herében” és hogy „Nemi vágy csökkenése”? Mennyivel is csökken? Radikálisan? És akinél daganat van, mennyit fáj és mennyire a deréktája, állandóan fáj-e? Pontosan mit érez odalent?

Azt szeretném még megkérdezni, milyen nemiszervi problémák/tünetek járhatnak még egy komolyabb bajjal, teszem azt: prosztata dolgaiban beállhat-e változás, esetleg a vizelés körül, vagy hogy mitől lehet kevés és sűrű az ondó egy ideje állandóan, megközelítőleg fél éve. Összefügg-e a herékkel?

Nyáron most voltam hasi teljes ultrahangon (refluxos tüneteim voltak, amik minimumra csökkentek a kezelésnek hála), ott megállapították, hogy a prosztatám normális méretű (már ha esetleg lehet köze a prosztatának a here dolgaihoz/megbetegedéséhez).

Az, hogy az egyik oldali kicsivel here nagyobb, mint a másik, gyakran előfordul, önmagában, ha más kóros tapintási lelet nem kapcsolódik hozzá, nem tekinthető kórosnak. A nemi vágy változása nem kötelezően alakul ki heredaganatnál sem, mind ahogy maga a nemi vágy csökkenése is számtalan tényezőből adódhat, életkor, partnerkapcsolat, tehát ez még se pró, se kontra nem bír információs erővel valamilyen betegségre. A deréktáji fájdalom sem „kötelező” daganat esetén, gyakran akkor fordul elő, ha a heredaganat mellett már a hasban lévő nyirokcsomók is daganatosan megnagyobbodnak.

A leírt „elszíneződések” ügyében látatlanban nem tudunk állást foglalni, esetleg mutassa meg háziorvosának, esetleg urológusnak, tőlük pontosabb felvilágosítást kaphat. A prosztata megnagyobbodása általában 50-60 év felett gyakori, de amint leveléből kiderült, ezt meg is vizsgálták a közelmúltban, s rendben találták.

Kapcsolódó cikkek:
Here- és hímvesszőrák
Hererák: megelőzni nem, gyógyítani lehet
A herék önvizsgálata
Az önvizsgálat nem a nők „kiváltsága”
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtől

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Hererák? Milyen orvoshoz menjek?
Hererák vagy csomó: ciszta vagy daganat?

Patanásszerű elváltozás a herezacskón

Daganat a herezacskón

Eltérő herék, urológiai vizsgálat halogatása
Áttétes hererák 19 évesen
Áttétes hererák 22 évesen
Eltávolított here
17 évesen csomó a herén
16 évesen csomó a herében
Hereciszta, enyhén „sorvadt” here
Borsónyi hereciszta
Félelem a hereráktól
16 éves fiú, csomó a mellékherében
Hereciszta
Vörös, fájó hímvessző
Csomók a herezacskón

Top