Kérdések a vastagbélrák utáni szövettani leletről

Édesapámat kb. 3 hete operálták vastagbélrákkal. A napokban kézhez kapott szövettani lelet diagnózisa a következő:

„Adenoma villosum talaján kialakult, mérsékelten differenciált (Grade II.) adenocarcinoma partin gelatinosum sigmae. Metastasis carcinomatosa lymphonodorum regionalium (4/9). Tumormentes resectiós végek. Artherosclerosis arteriarum partietis sigmae. A daganat pathológiai stádiuma: pT3N2”

Kérdésem a következő: Mit jelentenek a szövegben szereplő kifejezések, milyen stádiumban van a betegsége? Sajnos ő úgy gondolja, hogy a műtét után most már minden rendben van és teljesen egészséges. De én úgy gondolom, hogy ez nem így van. Tőlem várja, hogy mondjak valamit, mert az orvosa, aki operálta, nem mondott neki semmit, illetve annyit vállveregetve, hogy Ön még ezzel 15-20 évig elélhet.

Édesapám 87 éves, joggal érzem úgy, hogy ez enyhén szólva cinikus megjegyzés volt. Majd elküldte az onkológiára, de oda csak egy hónap múlva kell mennünk. Őszinte válaszát köszönve.

Az adenoma jóindulatú daganat, az adenoma villosum viszont hajlamos rosszindulatú elfajulásra, ahogyan ez édesapjánál is történt.

A Grade (grádus) a szövettani rosszindulatúság foka, ami azt mutatja meg, hogy enyhén, mérsékelten vagy rosszul differenciált a daganat. Ez köznyelven azt jelenti, hogy a daganatos sejtek kevésbé vagy mérsékelten térnek el a normál sejtektől. Grade I, II és III fokozat létezik. A Grade III daganatnál a ráksejtek bizarrok, nagyon jelentősen különböznek egy normális sejttől.

A daganatot a szigmabélen találták, ami a vastagbélnek a has bal oldalában lévő azon szakasza, amely után már csak a 15-20 cm-es végbél következik, majd a végbélnyílás. (A szigmabél a nevét a benne lévő S alakú kanyarulatról kapta.)

Az adenocarcinoma azt jelenti, hogy mirigyrák. Ez a szokásos szövettani típusa a vastagbélrákoknak. Az a kifejezés hogy „partim gelatinosum” azt jelenti, hogy voltak zselés-nyákos részek is a daganatban, amikor a mikroszkóp alatt vizsgálták.

A környéki nyirokcsomóból 9-et dolgoztak fel, és ebből 4-ben találtak rákos daganatot (4/9 nyirokcsomó volt pozitív).

A TNM stádium beosztás vonatkozásában a szövettani anyagot értékelő szakember csak az elsődleges daganatról (T = tumor), illetve a környéki nyirokcsomókról (N = nodus) tud nyilatkozni, az áttétek (ez lenne az M = metasztázis) vonatkozásában nincs ismerete. A T3 nagyobb, a bél több rétegét áttörő daganat, az N2 arra utal, hogy háromnál több nyirokcsomóban igazolódott daganatáttét.

Ilyen típusú daganatnál és szövettani leletnél műtét utáni kezelést szoktak indítani az onkológusok, 4-6 héttel a műtét után, ami általában fél évig tart. Ez az úgynevezett adjuváns kezelést. Tehát ha 3 hete volt a műtét, jobb lenne, ha az onkológiai konzíliumra hamarabb sor kerülne, mint további 4 hét, mert akkor még lehet, hogy egyéb képalkotó vizsgálatokra is szükség lesz a távoli áttétek fennállásának megállapítására, illetve kizárására.

A műtéti lelet alapján szükséges citosztatikus kezelésnek korlátja lehet az édesapja idős életkorával járó esetleges rosszabb májműködés, beszűkült veseműködés, de erről is csak a tervezett onkológiai konzílium során lehet dönteni.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
KRAS génvizsgálat a hatékonyabb kezelésekért
Új esély a daganatterápiában: az EGFR-gátlás
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Elégtelen fájdalomcsillapítás, túl sok szenvedés
Kontrollvizsgálat: vérkép, tumormarker, képalkotás
Áttétek: gátat kell vetni a rák szétterjedésének
Az elhízás növeli a vastagbélrák halálozását
Vastagbélrák és végbélrák: különbségek a gyógyításban

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Vastagbélrák terápiája
Vastagbélrák és tüdőrák
Vastagbélrák: kórszövettani lelet és kérőlap
Vastagbélrák: műtét után
Vastagbélrák: újabb műtét
Végbélrák, bélelzáródás-veszély
Vastagbélrák
Végbélrák és áttétek
Végbélrák kiújulása nyirokcsomókban
Végbélrák utókezelése
Áttétes végbélrákos beteg
Kérdés vastagbélrákról
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbéldaganat és sztóma
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbélrák: lejárt az idő?
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája
Májáttétes vastagbélrák műtéte?
Vastagbélrák májáttét 2 év alatt

Májáttétes vastagbélrák esélyei
Májáttétes béldaganat kezelése
Érdemes-e még kemoterápiát adni?

Top