Két májgóc: adenoma, esetleg FNH

29 éves normál testalkatú férfi vagyok. Kb. 4 hónappal ezelőtt egy labor vérvétel alkalmával kiderült, hogy véremben a triglicerid érték több mint 3 szorosa a megengedetthez képest. Ezt követően a háziorvosom elküldött UH-ra, ahol az azt végző orvos látott valamit, amivel hasi CT-re küldtek.

CT eredményem véleménye: Kétgócú máj térfoglaló folyamat. A CT kép haemangiomára nem jellemző, esetleg FNH lehetősége merül fel, de egyéb térfoglalás sem zárható ki. Szövettani vizsgálat, vagy MR javasolt.

Ezt követően elmentem MR-re.
Az MR szerint a májam normális nagyságú. A 7-es segmentumának területén 40 mm, a 2-es segmentumának területén 41 mm legnagyobb átmérőjű góc látható. MR eredményem véleménye: Két májgóc, amely az MR morphologia alapján adenomák lehetnek, a 7. segmentum gócának esetében FNH lehetősége is felmerül.

Ezt követően kaptam beutalót máj biopsziára, amelyre el is mentem, de az UH-t követően a doktor szerint mivel a májgócok a VII és II segmentumban közvetlen a rekesz alatt helyezkednek el, rosszul hozhatóak látótérbe, így UH vezérelt mintavételre nem alkalmasak.
Javaslat három hónap múlva UH kontroll. Továbbá szóban nekem azt mondta, biztos hogy nem rosszindulatú daganatokról van szó, így elég az időszakos UH kontroll.

Arra még rákérdeztem, hogy nem-e a magas triglicerid miatt esetleg zsír almozódott fel a gócokban. Válasza: biztos hogy nem.

Friss vérkép szerint a májfunkciós próba értékeim rendben vannak. A trigliceridre a háziorvos Fenosfiss 160 mg-os tablettát írt fel, amit napi szinten szedek, így ez az érték is normalizálódott. Továbbá halolajat szedek napi szinten, és 2 x 20 csepp Bérest.

Kérdésem az lenne, hogy ezen kórelőzmény ismeretében mi tévő legyek, nyugodjak-e bele ebbe vagy javasol további lehetőségeket, gyógymódot? Hosszú távon lehet-e ebből gondom az életben, ha igen mi, és milyen következményekkel jár? Igazából konkrét válaszokat, terápiát senkitől nem kapok, már nem tudom kihez tudnék fordulni ez ügyben.

Olvastam a neten a máriatövisről – érdemes-e, szabad-e szednem ennek kezelésére? Vagy valami más gyógymódot javasol?

Azért nem kap konkrét választ és terápiás javaslatot, mert nem lehetett megmondani, mi a konkrét betegsége. A képalkotó vizsgálatok alapján nem lehetett biztos diagnózist felállítani Önnél, ezért tervezték a májgócok megszúrását, annak kizárása érdekében, nem áll-e fenn rosszindulatú daganat, de úgy véleményezték végül, hogy technikailag nem kivitelezhető a vizsgálat.

A kontroll ultrahang vizsgálat megmutathatja, hogy a gócok méretében (esetleg számában) állt-e be változás, vagy változatlan a folyamat. Azt, hogy ebből lesz-e gondja az életében, az befolyásolja, hogy mik ezek a májon látható gócok, amelyek függetlenek a megemelkedett vérzsír szintektől (mely a háziorvos által felírt gyógyszer szedésének hatására rendeződött a kontroll labor szerint). Mivel nem lehet pontosan megmondani, mi a májának a betegsége, ezért pontos kezelést sem lehet javasolni rá.

A levelében leírt gyógynövénynek régóta májvédő hatást tulajdonítanak, de csak táplálékkiegészítő formában kapható, jelenleg gyógyszerré törzskönyvezett formájáról nem tudunk. Ez azt is jelenti, hogy nincs olyan bizonyító erejű klinikai gyógyszervizsgálat, amely igazolta volna, hogy biztosan hat májbetegségekben, illetve milyen májbetegségekben hatékony.

Kapcsolódó cikkek:
Jó és rosszindulatú daganatok

A máj daganatos betegségei
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
FNH: májműtét terhesség előtt?
Elváltozás a májban
FNH: mik az esélyeim az elrákosodásra?

FNH góc a májban
FNH és epekő
Májdiagnózis
Teendők FNH esetén
Májvizsgálat eredménye
Jóindulatú májdaganat – eltávolítsák?
Májdaganat tünet nélkül
FNH
Hemangioma és sportolás
Máj MR: felfedezett hemangioma
Hemangioma (haemangioma) a májban
Csomók a májban
Hemangioma a májfelszín alatt
Laesio a májban
Növekvő hemangioma a májban
Haemangioma gyanúja?

Májvizsgálat eredménye

Sugárkárosodás a májban?

Top