Kételelyek az ultrahangról (jelige: ultrahang)

Anyukámnál 4 hónapja petefészekdaganatot állapítottak meg. Az ultrahangon a máját enyhén nagyobbnak, de homogénnek látták. A CT-n a a daganaton (ami a hasüregben található) kívül a májon találtak egy 5×2 cm-es hypodens képletet, oda volt írva, hogy metasztázis gyanú. A szövettan petefészek eredetű tumort igazolt, műteni nem lehetett a tumor mérete és képlékenysége miatt.

Azóta anyukám kemoterápiát kap. Az 5. kezelés előtt az onkológusa teljes hasi ultrahangot csináltatott. A leleten az áll, hogy a máj enyhén nagyobb, fokozottan diffúz echogenitású, benne metasztázisra utaló jel nem látható. Többi szerv: vesék, stb. épek. A vizsgált területen kóros elváltozás nem észlelhető.

Ez azt jelenti, hogy nem látják a korábban megállapított nagyméretű hasi daganatot, ennyit segített volna a kemoterápia? Mennyire megbízható az ultrahang eredménye az esetleges májáttét megléte vagy meg nem léte felől?

Amennyiben a kivizsgálások kezdetén UH-al nem látszott az 5×2 cm-es képlet a májban, csak CT-vel, akkor valószínűleg egy kontroll CT vizsgálat tudna pontosabban nyilatkozni a jelen állapotról is. Előfordulhat ugyanis, hogy a képlet ott van, csak most sem ábrázolódik a kemoterápia közben végzett ultrahang vizsgálaton.

Egyébként általánosságban az UH érzékeny vizsgálat a hasban lévő tömör szervek (máj, lép, vesék stb.) vonatkozásában. Amennyiben  hasi-kismedencei UH történik, akkor telt húgyhólyag mellett vizsgálva általában jól ábrázolódnak a kismedencei szervek is, mint a petefészek, a méh.

Az, hogy a „vizsgált területen kóros elváltozás nem észlelhető” az ultrahanggal vizsgált területre vonatkozik. Tekintettel édesanyja betegségére, valószínűsíthető, hogy ebben benne volt a kismedence ultrahang vizsgálata is, főleg, ha  a lelet nyilatkozik hólyagról,  petefészekről és/vagy méhről is. (Egyes kórházakban azonban a kismedencei UH-t nem csinálják meg a rutin hasi UH részeként, illetve a kismedence vizsgálatára előnyben részesítik a hüvelyi ultrahangot.)

Természetesen a 4 ciklus kemoterápia hatására az is előfordulhat, hogy a petefészek daganata jelentősen megkisebbedett. A lelet és a jelenlegi helyzet értelmezésében az édesanyját ismerő és kezelő onkológus tud Önöknek részletes és pontos felvilágosítást adni.

Top