Kezdődő májáttét tünetei?

A májdaganatról kapcsolatos cikkük tüneteivel kapcsolatosan: hasonló tüneteket érzek, kivéve a sárgaságot. Harsányi doktor 20 éve operált epével, epegyulladás miatt.

A kérdésem az, hogy van-e kezdődő májáttétem vagy csak beképzelem?

A májdaganatok, illetve májáttétekkel kapcsolatos tünetek általában hasi panaszok formájában jelentkeznek: bizonytalan hasi fájdalom általában a jobb oldali bordaív alatt vagy a gyomorszáj környékén, ami kisugározhat a hátba, például a jobb lapocka irányába vagy akár a vállba. Lehetnek bizonytalan emésztési tünetek, puffadás, korai teltségérzés.

Jelen leveléből nem derül ki, hogy miért gondol májáttétre. Feltételezzük, hogy korábban volt daganatos betegsége, ezért merült fel Önben ez az eshetőség. Amennyiben daganatműtéte volt, szoktak kontrollvizsgálatok is történni, de leveléből nem derül ki, hogy mikor történt utoljára Önnél hasi ultrahang vizsgálat.

Daganat miatt műtéten átesett betegeknél az tanácsolható, hogyha újabb, panasz, tünet jelentkezik, amely esetleg rosszabbodó vagy erősödő jellegű, függetlenül attól, hogy mikorra van beütemezve a soron következő onkológiai kontroll, érdemes soron kívül kontrollvizsgálatra jelentkezni. Csupán a tünetekre alapozva ugyanis nem lehet diagnózist felállítani: a máj állapotáról laboratóriumi vizsgálat és képalkotó vizsgálat adhat felvilágosítást.

Kapcsolódó cikkek:
Májrák, májáttétek
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Áttétek: gátat kell vetni a rák szétterjedésének
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Emlőrák májáttétjeinek műthetősége
Májáttét, csontáttét mellrákban
Félelem emlőrák áttétjétől, bélpanaszok
Mellrák: vizsgálatok műtét után
Mellrák: áttét esélyei

Top