Kifekélyesedett adenocarcinoma (jelige: aggodalom)

Édesanyám 70 éves, a jobb térdhajlatáról gyermekökölnyi nagyságú fekélyes daganatot távolítottak el ép területig, majd befedték. A sebe szépen gyógyul, a rtg szerint tüdeje, a jobb láb csontjai tiszták, a hasi UH néhány cisztát talált a vesében. Az első szövettan szerint, ami 2011. nov. 25-én készült, jóindulatú kötőszöveti daganatról van szó, de a második már 2011. dec. 13-án – amiről mi csak másfél hónap múlva kaptunk eredményt! – rosszindulatú mirigyrákot jelez.

„Ekkrin spiradenoma talaján kifekélyesedett spir adenocarcinoma” szerepel a diagnózison, valamint az, hogy a kimetszés épben történt, malignus függeléktumor valószínű.

Azóta nem értünk semmit, akkor most jó v. rossz ez a hír? Nincs kezelés alatt, legközelebb március 8-án kell bőrgyógyásznál jelentkeznie. A sebe szinte teljesen begyógyult, fájdalmai nincsenek. Milyen esélyt látnak a gyógyulásra? Mit mondhatok neki? Kemoterápiáról hallani sem akar – igaz, eddig még senki nem mondott ilyesmi lehetőséget az orvosai közül.

Édesanyjának nagyon ritka típusú daganata van. Ez a daganat a verejtékmirigyekből kiinduló elváltozás. Időnként többszörös formában, több gócban jelenik meg. A daganat viselkedése általában nem agresszív, nem tartozik a kifejezetten rosszindulatú daganatok csoportjába, ezért is nem alkalmaznak műtét utáni kezelést. Kontrollokra szükség van, mert ugyan ritkán, de a betegség ismét megjelenhet, kiújulhat.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Nem is olyan ritkák a ritka betegségek
Ritka betegségek: nemzeti stratégia kell a jobb ellátáshoz
Bőrrákok
Bőrrák: a Merkel-sejtes carcinoma
Bőrrák: a bőrgyógyász életet menthet
A bőr rendszeres vizsgálata, az anyajegyek figyelése
Miért nem lesz minden anyajegyből daganat?

Top