Kiműtött bőrrák helye (jelige: Nagymamámért)

Nagymamámnál több mint 20 évvel ezelőtt bőrrákot diagnosztizáltak. Azt mondták 5 évig is elélhet, de ha nagy szerencséje van, meg is gyógyulhat. Akkor sugárkezelést is kapott, azóta időnként eljár ellenőrzésre, de kezelve nem volt többet. Egy hete volt utolsó ellenőrzésen, ahol műtétet ajánlottak neki. Azt mondták, hogy elhaltak a szövetek az arcán, ahol sugárkezelve volt. Azt szeretnék, hogy kiműtsék azt a részt és más bőrrel helyettesítsék. A kérdésem az lenne, hogy érdemes-e 76 évesen vállalni egy ilyen műtétet? Nem újulhat ki ennek hatására a rák? Lehetséges-e, hogy a bőrrák teljesen elmúljon?

Nem tudjuk, milyen szövettanú bőrrákról volt szó, de 20 év tünetmentesség után nagy valószínűséggel lehet mondani, hogy a nagymamája meggyógyult. Az elhalt szövetek eltávolítására és a bőrpótlásra feltehetően kozmetikai okból tettek javaslatot. Egy ilyen beavatkozástól nem újul ki a betegség, amely feltételezhetően nincs már ott a szervezetben.

A felajánlott műtéttel kapcsolatos kérdésekben azt az orvost érdemes felkeresni, aki a műtéti beavatkozást javasolta. Ha nem kapnak megnyugtató válaszokat, kérhetnek egy másik szakorvostól úgynevezet másodvéleményt, amit az írásos leletek ismeretében tud megfogalmazni.

Kapcsolódó cikkek:
Bőrrákok
Anyajegyek
A bőr rendszeres vizsgálata, az anyajegyek figyelése
Miért nem lesz minden anyajegyből daganat?
Kicsorbítható az éle Démoklész kardjának
Sugárterápia a tumorok ellen

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Áttétek minden fontos szerven
Melanoma: 30 éves fiatalember
Melanoma a végbélen
Kimetszett anyajegy szövettana
Fekete anyajegy
Melanoma és HPV
Áttétes bőrrák esélyei
Áttétes melanoma
Terhesség melanoma után
Gyermekvállalás melanoma után
Kimetszett melanoma és étrend
Kimetszett rákos anyajegy
Áttétes melanoma
Szolárium után
Megismételt műtét

Top