Kinövés, torokfájás (jelige: tami.d)

Úgy 10 hónappal ezelőtt volt a nyelvcsapomon egy kinövés, ezt eltávolították és szövettanra küldték, ami negatív lett. Utána 1 hónappal később elkezdett fájni a torkom. 3 hónap múlva elmentem az orvoshoz, vérvételre küldtek és leoltást csináltak. A leoltás negatív lett, a vérvételem tökéletes, bár dohányoztam, már abbahagytam és még mindig fáj. Mit tegyek? Az orvosok azt mondják, hogy lehet allergia. Én hogy nyugodjak meg, mit tegyek? Milyen gyakran kell szűrésre járni és milyen szűrésre járjak, hogy megelőzzem a bajt?

Amennyiben torokpanaszainak jellege változna, vagy erősödnének a tünetek, ismételten fordulhat orvoshoz. A szűrésekre vonatkozó kérdése nagyon általános: nemcsak az onkológiai betegségek szűrhetők, hanem például a cukorbetegség, magas vérnyomás betegség is, ezek tárgyalása meghaladja honlapunk kereteit. Daganatos betegségek szűréséről szólva férfiaknál és nőknél különböző életkorokban eltérő szűrések javasolhatóak (méhnyakrák szűrés, emlőszűrés, vastagbéldaganatok szűrése, tüdőrák szűrése, bőrrákszűrés, idősebb életkorban időszaki urológiai vizsgálat stb.).

Kérdése témájánál maradva, a szájüreget is érdemes időről-időre átvizsgáltatni. Ami általános irányelvként megfogalmazható: ha a szervezetében gyanúsnak tűnő vagy panaszokat okozó elváltozást észlel, sosem szabad sokáig halogatni a kivizsgálást. A szűrővizsgálatokról szóló fejezetünkben részletesen olvashat arról, hogy egy-egy betegségcsoport esetében melyek a legfontosabb figyelmeztető jelek.

Kapcsolódó cikkek:
Szűrővizsgálatok
Szájüregi daganatok
Garat- és gégerákok
A light cigi is erős méreg
Perelhetik a light cigaretták gyártóit

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Nyelési problémák: torokrák vagy mandularák
Mandularák, vitamin
Jóindulatú ciszta a torokban
Torokrák lehetséges 17 évesen?
Torokrák 18 évesen?
Fertőzhet a torokrák?
Lehet 15 évesen torokrákom?
Idegeskedés és kaparó torok
18 évesen gégerák?
Torokrák lehetséges 17 évesen?
A rák felé 16 évesen
Fertőző torokrák?
Gégerák 18 évesen?
Pukli a torokban
Halálos cigaretta

Top