Kínzó köhögés (jelige: Piros Rózsa)

Kemotherápiát követően ötödik hete zajlik nálam egy csúnya gége-, és légcsőhurut. A tünetek az orrgarat-szövettan után jelentkeztek. Másnapra alaposan berekedtem, antibiotikumokat kaptam.

Kérdésem, hogy lehet-e ez a kemotherápia elhúzódó tünete?

Még most is habosfehér váladékot ürítek, ami a gége alatt, vagy a gégében gyűlik fel. Kezdetben a nyálképző Salagen gyógyszerre is gyanakodtam, hiszen olyan nyúlós, gumiszerű tőle a nyálam. Egy ideje nem szedem, de a tünetek mindezek ellenére is nehezen múlnak. Evésnél jelentkeznek elsősorban. A tünetek rendkívül kellemetlenek, mert sokszor ki-, és felköhögöm az ételt. Egyidőben már szabályos pánikreakcióim voltak, ha enni kellett, nagyobb gyógyszert kellett lenyelni. A köhögések még most is rohamokban jelentkeznek. Kezdetben száraz, improduktív volt. Most bőséges köpetürítéssel jár.

Leveléből nem derült ki pontosan, hogy milyen daganatos alapbetegség miatt kapott kemoterápiát. Elhúzódó kezeléssel a légutak, vagy a garat-gége daganatos megbetegedései is járhatnak.

Az evéshez társuló köhögésnél nyelőcsőrákos betegeknél fennállhat annak az esélye is, hogy a táplálék valamilyen sipolyon (járaton) keresztül a nyelőcsőből a légutakba jut.

Amennyiben az elhúzódó köhögéshez láz társul, az onkológusok laborkontroll vizsgálatot is végeznek időszakonként, hogy az esetlegesen fennálló felsőlégúti hurut nem az alacsony fehérvérsejtszám miatt létrejött fertőzés (infekció) miatt áll-e fenn.

Kapcsolódó cikkek:
Garat- és gégerákok
Nyelőcsőrák
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Orrdaganat és infralámpa
Tüdőrák kemoterápiája
Nyelőcsőrák és fulladás

Top