Kissejtes tüdőrák (jelige: Anyuci)

Anyukámnál 2006. szeptemberben kissejtes tüdőrákot diagnosztizáltak. 3-4 cm-es áttétet képezett nyirokcsomóra. Nagyon jó az orvosunk, de csak szakmailag. Vagyis az is nagyon fontos, de emberileg sajnos nem annyira van velünk. 3 kemót, 25 sugarat kapott, a negyedik kemót nem bírta, legyengült. Most jól van, csak nyelési gondja van, valószínűleg a sugár miatt, de majd kezelik.

Csak szeretném nagyából tudni, mik lehetnek az esélyeink? Tudom, hogy embertől függ és nem lehet pontosan meghatározni, de még nem mertem megkérdezni, mivel félek is a választól, de reménykedünk. Anyu ügyes, erős, a mai napig csak azt mondja: „hát nem tudom miért vagyok itthon, nincs is semmi bajom.”

Minden segítséget megköszönök, bár tudom, hogy rajtunk kívül még nagyon sokan várják a CSODÁT…

Arról, hogy egy adott betegnél milyen a prognózis, vagyis a betegség várható kimenetele, elsősorban a kezelőorvostól kaphat felvilágosítást, hiszen ő ismeri a beteget, a pontos panaszokat, kórelőzményeket, szervezetének válaszreakcióit a terápiákra. Próbáljon időpontot egyeztetni egy megbeszélésre, vagy a következő találkozásuk előtt gondolja át, mi az a 2-3 dolog, amit biztosan meg szeretne kérdezni.

A tüdőrákok alapjában véve két nagy csoportba sorolhatók: a kissejtes és nem kissejtes tüdőrákok csoportjába. A kissejtes tüdőrákok mikroszkóposan megfigyelhető szövettani képük alapján kapták elnevezésüket, mivel az átlagosnál kisebb sejtekből állnak (másnéven zabszem sejtes ráknak is hívják, mert a sejtek elnyúlt alakúak, zabszemre emlékeztetnek). A kissejtes tüdőrák sajnos általában gyorsan képes szétszóródni a szervezetben és sok szervbe áttétet tud adni, ezért nincs lehetőség műtét végzésére. A beteg állapotának átmeneti stabilizálásában a kemoterápia lehet hatékony.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrákok: kis és nem kis sejtes daganatok
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugárterápia a tumorok ellen

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Sok áttétes tüdőrák
Áttétes tüdőrák esélyei
Tüdőrák és esélyek
Tüdőrák: hogyan tovább?
Tüdőrák kemoterápiája
Halálos cigaretta

Top