Kissejtes tüdőrák progresszió (jelige: progressio)

Édesapám kissejtes tüdőrákban szenved, 2008 márciusában műtötték. Azután kapott nem egyszer kemot, meg sugarat is. Szépen kérem Önt/Önöket, hogy tájékoztassanak miről is van szó! Mennyire súlyos a helyzet?

Mára lett meg (nem első) CT eredménye, ami ez:
2009. 07. 23-i vizsgálathoz képest jelentős progressio figyelhető meg. A hátsó mediastinum területén egy 66×44 mm nagyságú, valamint paraaortalis régióban az aortaívtől el nem különíthetően egy 69x48mm nagyságú, kontrasztanyagot számottevően nem halmozó lágyrészképlet figyelhető meg. Egyebütt a tüdőben körülírt kóros denzitású képlet nem észlelhető. Jobb oldalon kis mennyiségű mellkasi folyadékgyülem is látható. A bal mellékvesében egy 50x46mm nagyságú lágyrészképlet figyelhető meg.

A progresszió azt jelenti, hogy a daganatos folyamat rosszabbodott (progrediált), a daganatos gócok számban vagy méretben növekedést mutatnak. A mediastinum a gátorüreg, vagyis a két tüdő között lévő terület, ahol a szív, a nyelőcső, a légcső, a nagyerek helyezkednek el. A paraaortalis régió az aorta melletti terület. Itt mindkét helyen lágyrészképletet ír le a vizsgáló, ami a rosszindulatú daganat fennállásának ismeretében valószínűleg ugyancsak daganat.

A jobb oldali mellkasi folyadékgyülem azt jelenti, hogy a mellhártya két lemeze között kevés folyadék szaporodott fel. A két mellhártya (pleura) lemez közül az egyik a tüdőt borítja, a másik belülről tapad a csontos-inas-izmos mellkasfalra, s a két tüdő közötti vákuum tartja kifeszítve a tüdőt, így biztosítva a légzést, a légzőfelületet. Amennyiben sok folyadék szaporodik fel, az gátolhatja a légzést.

A mellékvesében (vagyis a vese fölött sapkaként elhelyezkedő belső elválasztású mirigyben) leírt képletről csak ez alapján a CT lelet alapján nem lehet biztonságosan megmondani, hogy a gyakran előforduló mellékvese adenomáról (jóindulatú daganatról) van-e szó, vagy a tüdőrák áttétjéről. Erről a kezelőorvos mondhat véleményt, aki ismeri a korábbi leleteket is.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák

Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Sugárkezelés a tumorok ellen
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Négy ráktípusban vethető be az érgátló terápia
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Alternatív kezelések: miért nem foglalunk állást?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdőrák és hörgődaganat alternatív kezelése
Tüdőrák fájdalmas kemoterápiája
Tüdődiagnózis
Tüdődaganat kisebbítése
Nem kissejtes tüdőrák

Tüdőrák: mozgás és étrend
Tüdőrák: hihetetlen gyors leépülés?
Kissejtes tüdőrák külső jelek nélkül?
Tüdővel kapcsolatos elváltozás
Tüdődaganat tünet nélkül
Tüdőrák: hogyan tovább?
Nem kaphatok kezelést?
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kissejtes tüdőrák 2.
Kissejtes tüdőrák
Halálos cigaretta

Top