Kiújuló nyelvgyökrák, IV stádium (jelige: Élet)

Az utóbbi vizsgálatok alapján a páromnál feltételezik, hogy kiújult a nyelvgyökrák a bal oldalon – bal oldali nyirokcsomó áttéttel – és esetleg az állkapocscsont érintettségével. A jobb oldalon 2007. augusztusban volt műtve és akkor kivették a jobb oldali nyirokcsomó sort és a jobb oldali nyakizmot, majd kapott 30 sugárkezelést. Sajnos a sugárkezelés alatt többször volt probléma, mert több alkalommal vérzett a nyelvgyökből. Most a betegség státuszát úgy jelölték meg, 4. stádium. Ez pontosan mit jelent? Mostmár panaszkodik állandó fülfájásra is mindkét oldalon, ez is velejárója a betegségnek, vagy újabb áttét?

A 4. stádium ebben az esetben előrehaladott betegséget jelent: a korábbi műtét és kemoterápia ellenére a betegség kiújult, illetve valószínűsíthetően megjelent a nyak ellentétes oldalán.

A fülbe sugárzó fájdalom elég gyakori együttjárója ennek a betegségnek: az elsődleges daganat vagy a nyirokcsomó áttét fájdalma sugárzik ki a fül területére. Fájdalomcsillapítók szedése javasolható az onkológiai daganatgátló kezelés mellett: a beteg, a hozzátartozó(k) és a kezelőorvos folyamatos konzultációja nyomán lehet beállítani, szükség esetén növelni a fájdalomcsillapítók adagolását úgy, hogy a betegség a lehető legkevesebb fájdalmat okozza. Emellett fontos a megértő, támogató, szerető családi légkör, amely leginkább hozzájárulhat a beteg számára e nehéz életszakasz átéléséhez.

Kapcsolódó cikkek:
Daganatok jellemzői
Garat- és gégerákok
Szájüregi daganatok
A nyelv rosszindulatú daganata
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Részletes információk a fájdalomcsillapításról
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget

Előzmény:
Nyelvgyökrák fájdalmai

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Nyirokmirigyek és nyelvgyök
Nyelvgyökrák 3. stádium esélyei
Nyelvgyökrák stádiuma
Duzzanat a nyelvben
Leletértelmezés
Nyelvgyökrák, nyílt seb
Műtéti lehetőség nyelvgyök-tumor esetében
Nyelvgyökrák szesszel, cigivel
Nyelvgyökrák után nyáltermelődés
Nyelvgyökrák végstádium
Előrehaladott nyelvgyökrák
Fekélyes nyelv fájdalma
Nyelvgyökrák
Kezelések és alkohol

Top