Kiújuló pajzsmirigyrák (jelige: Remény)

Édesapámnál pajzsmirigyrákot diagnosztizáltak ez év márciusában. A sugárkezelés és a kemoterápia hatásos volt, de az utolsó CT után (amin semmi baj nem volt látható), 2 hétre egy seb lett az álla alatt. Először csak kisebesedett, majd hihetetlen gyorsan elkezdett növekedni. A seb kialakulása után kb. 2 hét alatt már barack nagyságú volt és nagyon vérzett. Megműtötték, ki kellett venniük az állcsontjának nagy részét, amit platinával pótoltak, a levett bőrt pedig a mellkasából vették.

A műtét után azt mondták, hogy a második tumor azért jött ki, mert az előző kezelését nem tudták rendesen befejezni a nyaki ütőér miatt. Nem voltak biztatóak, mert azt is közölték, hogy akármikor és akárhol kialakulhat a következő.

Azt szeretném kérdezni: lehetséges-e az, hogy tényleg nem látták a vizsgálaton, hogy egy új daganat van kialakulóban? Mennyi az esélye, hogy újra kialakul? Van remény a teljes gyógyulásra?

Levelében nem írta, hogy milyen volt a pajzsmirigyrák szövettana, ami igen fontos információ egy daganat megítélésében. A pajzsmirigyrákok igen jelentős része jó prognózisú, jó kimenetelű, de vannak sajnos agresszív szövettani altípusok is, elsősorban az anaplasztikus típusú rákok, amelyekre jellemző a levelében is leírt viselkedés, hogy hirtelen megjelennek, majd gyors növekedésnek indulnak.

Kérdésére válaszolva: igen, elképzelhető, hogy a CT vizsgálaton még nem látszott a kialakulóban lévő daganat, hiszen 2 hét alatt, az Önök szeme láttára nőtt egy kis sebből barack nagyságúra. Ebből következően néhány héttel korábban még lehetett olyan kicsiny méretű, hogy a CT-n nem ábrázolódott. Ahogyan az orvosok is mondták Önöknek, nagy a kockázata annak, hogy újabb és újabb daganat jelenik meg. Ennek lassítására, átmeneti gátlására kemoterápiát javasolhatnak.

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Csomók a pajzsmirigyen
Gyermeknemzés pajzsmirigyrák után
Göbök a pajzsmirigyen
Pajzsmirigy: Lindsay tumor
Pajzsmirigyműtét és terhesség
Pajzsmirigyrák: muszáj műteni?
Pajzsmirigyrák műtétre várva
Terhesség pajzsmirigyrák után
Göbök a pajzsmirigyen
Nyálkő, zsírmirigy vagy daganat?
Pajzsmirigyrák és életmód

Top