Kiújult agydaganat 18 évesen (jelige: aug. 29)

Gyermekemet 13 éves korában medulloblastoma agydaganattal műtötték. A daganatot eltávolították. Végigcsináltuk a protokollt. Azóta tünetmentes, ennek 5 éve. Egy kontrollvizsgálatnál kiderült, hogy áttét van a gerincén. Azóta túl van a műtéten, most 18 éves. Optimális megoldás miatt nem távolították el teljes egészében.

Kérdésem: hol kaphatná a legbiztonságosabb, legjobb kezelést? Hol van lehetőség a legpontosabb sugárkezelésre? Milyen esély van a bennmaradt rész teljes elpusztítására? Várom a gyors választ, mert a kezelést mihamarabb el kell kezdeni.

Magyarországon több helyen van lehetőség sugárkezelésre, amelyet a besugárzás megkezdése előtt gondosan megterveznek. Ekkor általában úgynevezett TOP-CT készül, amely a besugárzás megtervezését segíti. A pontos tervezésre azért van szükség, hogy a sugár a lehető legtöbb daganatot pusztítsa, s közben az ép részeket a lehető legkevésbé károsítsa. A sugártervezésben diplomás szakemberek, sugárterapeuta orvosok dolgoznak. Az idegsebészetről, ahol a műtétet végezték, valószínűleg olyan sugárterápiás szakemberhez irányítják Önöket, akinek gyakorlata van idegrendszeri daganatok sugárkezelésében, konkrét szakembert nem tudunk ajánlani.

Azt, hogy a bennmaradt rész teljes elpusztítására mi az esély, a leleteket és a kórelőzményeket pontosan, részleteiben ismerő kezelőorvostól tudhatja meg. Az áttétképzés sokszor sajnos nem csak azon a területen jelentkezik, amelyről most kiderült, hanem kicsiny áttétek (mikrometasztázisok) másutt is megjelenhetnek/megjelenhettek.

Kapcsolódó cikkek:
Agytumor: tünetek, felismerés, gyógyulási esélyek
Gyerekeket fenyegető tumorok
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugárterpia a tumorok ellen
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbók gyógyult gyerekek olimpiája

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Medulloblastoma, őssejtek
Agytumor 5 évesen: csontvelőkezelés és kiújulás
Agydaganat reális kilátásai
Agydaganat 5 évesen

Agydaganat 5 évesen – 2.
Agydaganat 5 évesen
Agydaganat 7 évesen
Glioblasztoma multiforme kezelése
Agydaganat 8 évesen
Agydaganat gyógyszere?
Agydaganat: mikorra hat a sugárkezelés?
Rosszindulatú agydaganat
Agydaganat és vízhajtó
Agydaganatok
Agydaganat, kapszulakereső
Agydaganat gyógyszeres kezelése
Rosszindulatú agydaganat
Agytréner a rák ellen?
Agydaganat és munkahely

Top