Kiújult agydaganat (jelige: chriszt tamás)

Közeli hozzátartozónknál nemrég sebészeti beavatkozással eltávolítottak a homloklebenyről egy rosszindulatú daganatot, úgy nézett ki, a műtét sikerült. Ezután a szokásos kezelések következtek (kemo, gyógyszer, stb.). A legutóbbi felülvizsgálaton azonban kiderült, hogy a daganat visszatért. Az itteni orvosok már lemondtak róla, a kezeléseket is megvonták. Én úgy gondolom, amíg a páciens él és lélegzik, valamit lehet tenni! Ebben kérném segítségüket, kit ajánlanának, ki(k) ennek a szaktekintélyei, kihez fordulhatnánk?

Amikor az onkológusok úgy döntenek, hogy nem várható eredmény, illetve javulás a további citosztatikus kezelésektől, akkor figyelembe veszik a beteg általános állapotát, azt, hogyan reagált addig a kezelésekre, sikerült-e elérni a daganatos folyamat lassítását, a gócok megkisebbedését, mennyi mellékhatás „árán” lehetett bejuttatni a kezeléseket.

Levelében nem írja, hogy történt-e agyi sugárkezelés. Bizonyos esetekben agyi áttéteknél még ez jöhet szóba, ha a beteg általános állapota egyébként kielégítő.

Amennyiben bizonytalanok a most hozott döntésben, az összes lelet, dokumentum birtokában lehetőségük van egy másik orvostól vagy intézettől úgynevezett másod véleményt kérni. Konkrét kórházhoz vagy klinikához mi nem tudjuk irányítani.

Valóban: amíg a páciens él, lélegzik, valamit lehet tenni. De ez a valami az utolsó hónapokban gyakran már nem a gyógyítás, hanem a gondos tüneti ellátás (palliatív kezelés), amelynek része a megfelelő fájdalomcsillapítás, a tápláltsági állapot lehetőség szerinti megtartása és a betegnek az aktuális állapotához képest elérhető legmagasabb komfortérzet biztosítása.

Kapcsolódó cikkek:
Agytumor: tünetek, felismerés, gyógyulási esélyek
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugárterpia a tumorok ellen
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Fájdalomcsillapítás
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Áttétes agydaganat
Agydaganat tünetei
Agydaganat és vízhajtók
Agydaganat 7 évesen
Agydaganat 8 évesen
Agydaganat 5 évesen
Gliobastoma multiforme kezelése
Agydaganat gyógyszere?
Agydaganat: mikorra hat a sugárkezelés?
Rosszindulatú agydaganat
Agydaganat és vízhajtó
Agydaganatok
Agydaganat, kapszulakereső
Agydaganat gyógyszeres kezelése
Rosszindulatú agydaganat
Agytréner a rák ellen?
Agydaganat és munkahely

Top