Kiújult agydaganat (jelige: MR felvétel)

A tanácsát szeretném kérni a következőkben, amennyiben ideje engedi és módjában áll:

Kolleganőmnél agydaganatot diagnosztizáltak (40 éves). 22 évesen már műtötték, de most úgy tűnik, kiújult. Az amerikai úton foglalkoznak vele, mert az a sebész, aki 20 évvel ezelőtt műtötte, ott dolgozik.

Újabb MR felvételre lenne szükség. A legkorábbi időpont május 18-i, amely olyan késői, hogy ha nem sikerül az időpontot előrébb hozni, akkor esetlegesen a betegség visszafordítatlan is lehet. A Balassa úti Neurológiai Intézetben készítenek olyan felvételt, amely a műtőorvos által megkívánt (3 dimenziós). Sajnos pénzhiány és az egészségügyi átszervezés miatt a berendezés csak 1 műszakban üzemel, így súlyos, komoly esetnél sincs esély az időpont előrébb hozatalára. Az amerikai úton viszont csak a balassa úti felvétellel a kezében foglalkoznak vele.

Férjem Pannonhalmán végzett, minden bencés és egyéb orvosi kapcsolatunkat megpróbáltuk, de a mi általunk ismert orvosok sem tudtak segíteni abban, hogy az időpontot előrébb hozzák. Az egészségügyi minisztériumba is írtam, de a hivatalos formális válaszon kívül nem adtak javaslatot sem, mit lehet tenni ilyen esetekben.
Imádkozunk érte, és az időpont előrébb hozataláért.

Emberileg nagyon nehéz a kolleganőmnek is ezt megélni, de nekünk, barátainak is a tehetetlenséget, és hogy múlik az idő. Lassan 3-4 hete húzódik a megoldás keresése, így az is, hogy esetlegesen jobb lélekállapotban viselhesse a betegséget. A május 18-i időpont pedig nagyon távolinak és reménytelennek tűnik. Nem tudom ilyen esetben, mit lehetne tenni. Kolleganőm otthon van, de elég bizonytalanul mozog, nehezen olvas.

Bízunk az ima erejében, mindezek mellett tudna esetleg javasolni valamilyen lehetőséget? Hova írjak vagy forduljunk? Vagy nem marad más, mint várni a május 18-ra? Illetve, hogy a felvétel időpontjáig, amely még 4 hét, az egészsége szempontjábólhogyan mit lehet vagy javasolt tenni?

Elnézését kérem, ha nem sikerült szakmai szempontból jól leírnom az esetet. És azért is, ha nem etikus,a kérésem, kérdésem.

Kolléganője ellátása az Országos Idegsebészeti Intézetben történik, ahol az agyi betegségek hozzáértő specialistái  dolgoznak. Amennyiben a tünetek akut MR vizsgálat elvégzését tennék szükségessé, feltételezzük, ezt javasolnák és megszerveznék.

A tünetek esetleges rosszabbodása indokolhatja azt, hogy korábban kerüljön sor a vizsgálatra. A képalkotó vizsgálatokra való várakozás sajnos sok éve fennálló problémája az egészségügynek. Ez elmúlt időben ezek a várólisták úgy tűnik, hosszabbakká váltak.

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Glioblastóma 10 éves korban
Rosszindulatú agydaganat
Agydaganat gyógyszeres kezelése

Top