Kiújult agydaganat? (jelige: MR lelet)

Elküldeném a legutóbbi MR vizsgálat eredményét. A kérésem az, hogy „fordítsák” le úgy, hogy számomra is érthető legyen. (Sajnos az orvos válasza sem volt egyértelmű számomra.)

„Előzmény, klinikai adatok, kérdés: Epilepszia. 2004: bofronto-temporalis craniectomia, bo fronto-medialis cysta és frontos-lateralis astrocytoma eltávolítás. MR: kóros halmozás az operált terület felett. Irradiatio. MR 2005: progressio, recidíva. Irradiatio. PET 2006: kóros halmozás. Irradiatio. Neurológiai status progrediál, psychomotilitás meglassult, jó enyhe hosszúpály tünetek. Recidíva kizárása.

MR vizsgálat lelete: Koponya és craniospinalis átmenet MR vizsgálat: axiális T2 OII és ADC, GRE T2. koronális T2 natív és kontrasztanyagos 3D volumenből három síkban rekonstruált vékony rétegű T1. valamint multislice CSI TE= 288 ms és SV TE= 35 MRS mérések készültek 3 Teslás Philips Archieva MR készüléken. A bal frontalis régióban kiterjedt postoperatív-postirradiatiós állapot figyelhető meg, részben kontrasztanyagot halmozó recidiv-residualis tumor figyelhető meg, amely elsősorban az orpercularis régiót érinti. A tumorban a Cho/NAA arány 2,4 körül van, ami malignitásra utalhat, az ADC értékek nehezen mérhetők, de a solidnak látszó részben a normál agyállományhoz hasonló értékek mérhetők, amelyek az oedemás környezetet is tekintetbe véve szintén utalhatnak malignitásra.

A tumor szomszédságában kiterjedt cysticus encephalomalacia és oedema is látható, valamint egy kb. 8 mm-es elülső cystosus képlet magas T2-T1 jelintenzitással, feltehetően kis bevérzésnek megfelelően. A bal gyrus temporalis superior polais régiójában kb. 10 mm-es, bizonytalan kóreredetű, talán károsodásnak megfelelő, de enyhén térfoglaló elváltozás látszik, kontrasztanyag halmozás nincs.

Válaszukat előre is köszönöm! Esetleg lenne valami javaslat a további gyógykezelést illetően?

Részletes lelet, kórlap „fordítások”, magyarázatok meghaladják honlapunk kereteit.

A mostani MR leleten hivatkoznak a beteg kórelőzményére: 2004-ben bal oldalon az agyból rosszindulatú daganat (astrocytoma) eltávolítása történt, majd a beteg sugárkezelést (irradiatio) kapott, és a 2005-ös kontroll MR vizsgálat a betegség  kiújulását (recidiva), illetve rosszabbodását (progresszióját) írta le, amelyet követően ismét sugárkezelést alkalmaztak. Továbbá részletezik a feltehetően most látható tüneteket, a beteg pszichés meglassulását („tompaságát”) és azt, hogy az újra kiújulás (recidiva) feltételezésének értékelése céljából kérik a vizsgálatot.

Az MR leleten először a vizsgálat elkészítésének technikai szempontjait részletezik, illetve az MR készülék műszaki paramétereit adják meg (3 teslás készülék), hogy a leletet értékelő orvos tudja, mennyire modern készüléken, mennyire jó képfelbontással történt a vizsgálat.

A bal homloklebeny területén a vizsgálat részben daganat kiújulást-maradványt (recidív-residuális tumort) jelez, valamint a korábbi műtétek és sugárkezelések utáni (posztoperatív, posztirradiációs) állapotot. A vizsgálat megadja, hogy az agy homloklebenyén belül hol van ez a folyamat (az opercularis területen, ami a homloklebenyben lévő egyik agytekervény meghatározott része).

Az MR vizsgálat során végzett mérések alapján a vizsgáló azért valószínűsít kiújult-megmaradt daganatot, mert ezen a területen az MR olyan sajátságokat mutat, amelyek rosszindulatú agydaganatokra jellemzők. Ugyanakkor ekörül az elváltozás körül vizenyőt (ödémát) írnak le – ennek jelzése azért fontos a kezelőorvos felé, mert ilyen esetben ennek a vizenyőnek a csökkentésére érdemes úgynevezett dehidráló, „vízelvonó” kezelést indítani, amely során általában többféle gyógyszerből álló kombinációt alkalmaznak a beteg tüneteitől függő adagolásban. Az encephalomalacia „agylágyulást” jelent, vagyis olyan agyterületet, amely általában az érellátási zavar miatt elhalt, szerkezete átalakult, megpuhult.

Az MR leleten látnak olyan elváltozást is, amelynél kisebb vérzést valószínűsítenek és a bal halántéklebeny (gyrus temporalis) területén is van egy elváltozás, amiről a vizsgálat alapján jelenleg nem tudta megállapítani az MR-t leletező orvos, hogy daganatos vagy más eredetű elváltozásról van-e szó.

Kapcsolódó cikkek:
Agydaganatok
Daganatok jellemzői
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugárterápia a tumorok ellen
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Alternatív kezelések: miért nem foglalunk állást?
Nem lemondani a mindennapi örömökről

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Agydaganat szülés után
Agydaganat romló állapota
Gyógyulás agydaganat eltávolítása után
Glioma agydaganat 7 éve
Agydaganat elleni küzdelem
Agydaganat 25 évesen, orvosi segítség
Agydaganat, csomó az arcüregben
Glioblastoma multiforme kórjóslata
Agydaganat és immunerősítés
Súlyos agydaganat: esély a felépülésre, kiújulásra
Glioblastoma multiforme
Astocytoma agydaganat
Agydaganat, Grade 3-4
Agydaganat: tévedhet a szövettan?
Agydaganat: Medrol és gyomorvérzés
Agydaganat típusa
Agydaganat kezelése, esélyei
Agydaganat gyógyszere?
Agydaganat: mikorra hat a sugárkezelés?
Rosszindulatú agydaganat
Agydaganat és vízhajtó
Kiújult agydaganat műtéte
Agydaganatok
Agydaganat, kapszulakereső
Agydaganat gyógyszeres kezelése
Rosszindulatú agydaganat
Agytréner a rák ellen?
Agydaganat és munkahely

Top