Kiújult agydaganat műtéte (jelige: GBM)

Édesanyámat tavaly júniusban műtötték rosszindulatú agydaganatra, amely a jobb fül fölött helyezkedett el. Azután 30 sugárkezelést kapott. Sajnos a napokban a CT kimutatta, hogy kiújult a daganat, ugyanazon a helyen ahol az előző is volt. A korábbi daganat szövettani eredménye GBM, kis eséllyel GIII.

A kérdésem az lenne, hogy ilyenkor „szerencsésnek” vehető-e, hogy ugyanoda nőtt vissza (talán így újra meg lehet műteni?), és ha igen, akkor ez kevesebb rizikóval járó műtét-e? Felmerült még a gamma kés alkalmazásának a lehetősége is, de majd csak jövő héten kapunk választ.

A glioblastoma multiforme sajnos kiújulásra hajlamos daganat, s a kiújulás sokszor azon a helyen történik, ahol az eredeti betegség is volt, s ahol a korábbi műtét történt, illetve ahova – feltételezhetően – a sugárkezelést kapta a beteg. Amennyiben van műtétre eshetőség, az azonos helyen való kiújulás nem jelenti azt, hogy kisebb kockázattal jár az operáció. Ennek részleteiről és a kiújult betegség kezelési lehetőségeiről az idegsebésztől érdeklődhet, aki pontosan ismeri édesanyja kórelőzményét, a betegség eddigi lefolyását és a beteg jelenlegi állapotát.

Kapcsolódó cikkek:
Agytumor: tünetek, felismerés, gyógyulási esélyek
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugárterpia a tumorok ellen
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Agydaganat reális kilátásai
Agydaganat 5 évesen – 2.
Agydaganat 5 évesen
Agydaganat 7 évesen
Glioblasztoma multiforme kezelése
Agydaganat 8 évesen
Agydaganat gyógyszere?
Agydaganat: mikorra hat a sugárkezelés?
Rosszindulatú agydaganat
Agydaganat és vízhajtó
Agydaganatok
Agydaganat, kapszulakereső
Agydaganat gyógyszeres kezelése
Rosszindulatú agydaganat
Agytréner a rák ellen?
Agydaganat és munkahely

Top