Kiújult bőrrák (jelige: Basalioma)

Édesanyám alapsejtes bőrrákban szenved. 1990-ben műtéti úton eltávolították a szemhéjáról a daganatot. Évekkel később kiújult, így 3 évvel ezelőtt sugárkezelést kapott. Sajnos ismét kiújult, és most már az orrüregbe is behatolt a daganat.

Az orvosa szerint több sugárkezelést nem kaphat, és a műtétet sem javasolja. Az önök orvosi véleményére is kíváncsi vagyok. Valóban nem lehetséges már a műtét elvégzése? Vagy inkább nem indokolt, mert nagy valószínűséggel nem tudnák teljesen eltávolítani a daganatot, és ugyanaz lenne a végeredmény, csak még egy nem egyszerű műtéten is át kellene essen.

Lehet esetleg valamivel lassítani a folyamatot?

Az ún. alapi sejtes bőrrák vagy basalioma kezelése egyénre szabott, ezért a leletek és a beteg ismerete nélkül konkrét terápiás javaslatot nem adhatunk. A daganat elhelyezkedése sokszor ténylegesen megnehezíti a műtéti eltávolítását, a sugárkezelés dózisa pedig maximalizált, a limitet szigorúan be kell tartani. Amennyiben tehát ezt a dózist korábban már megkapta, a sugárkezelés nem alkalmazható. Olykor szisztémás kemoterápiát is megkísérelnek az ilyen betegeknél, ha más terápiás lehetőség nem jön szóba, ám ez az eshetőséget nagyon ritkán alkalmazzák.

Kapcsolódó cikkek:
Bőrrákok
Sugárterpia a tumorok ellen
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Anyajegyek
A bőr rendszeres vizsgálata, az anyajegyek figyelése
Miért nem lesz minden anyajegyből daganat?
Leghatékonyabb napvédelem: az árnyék
Daganatok jellemzői

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Bőrrák terápiája
Fekete anyajegy
Melanoma és HPV
Áttétes bőrrák esélyei
Áttétes melanoma
Terhesség melanoma után
Gyermekvállalás melanoma után
Kimetszett melanoma és étrend
Kimetszett rákos anyajegy
Áttétes melanoma
Szolárium után
Megismételt műtét

Top