Kiújult bőrrák (jelige: Lygya)

Férjemnek két éve MM. műtétje volt, majd hónalji blokk pár hónapja. Most a műtéti hegen csomók keletkeztek, ezt eltávolították.
A szövettani lelet leirása: Subcutan kötőszövetben, zsírszövetben kötőszöveti kötegek által lebenyekre osztott daganatszövet látszik. A daganatot polymorph, helyenként orsó alakú, számos osztódó alakkal tarkított, sejtdús szövet alkotja, a daganatsejtek cytoplasmájának egy részében nagy mennyiségű barna szinű pigment látszik.
Diagnózis (vélemény, terápiás javaslat): melanoma malignum metastatiocum.
Férjem két hete fejezte be a kemoterápiát. Szeretném tudni, hogy mit jelent a lelet , mennyire súlyos az állapota, hogy esetleg tovább tudjunk lépni.

Az Ön által közölt lelet azt jelenti, hogy a két évvel ezelőtt eltávolított MM (melanoma malignum, rosszindulatú melanoma, festéksejtes bőrrák) a műtéti heg területében kiújult, újra megjelentek a daganatsejtek. Leveléből ugyanakkor nem derült ki, hogy a néhány hónapja eltávolított hónalji blokkban a nyirokcsomók tartalmaztak-e áttétes sejteket?

Amennyiben a hegnél a daganatos csomókat sikerült eltávolítani és más szervben nem találtak áttétet, akkor a most alkalmazott 6 hónapos kemoterápiás kezelésnek a célja a további kiújulás kockázatának csökkentése illetve időbeli késleltetése. A továbbiakban is rendszeres képalkotó vizsgálatokra és onkológiai ellenőrzésre van szükség férje állapotának követésére.

Top