Kiújult gyomorrák

Apósomnak 3 hónappal a gyomorműtéte (rákos megbetegedés miatt csaknem a teljes gyomrát eltávolították) után tükrözésnél újabb gócokat találtak, ct-eredmény még nincs. Valószínüleg az újabb kemoterápia veszélyes lehet, mert az előző során gyengült a mája és a veséje. Néhány éve kezelt cukorbeteg, napi 3-szori inzulinnal.

Milyen esélyei vannak a gyógyulásra, ha tényleg nem kaphat kemoterápiát?

Amennyiben 3 hónapja a műtétnél sikerült a daganatot teljes mértékben eltávolítani, akkor az, hogy ismételten (esetlegesen szövettanilag is igazoltan) daganatok jelentek meg a gyomorban, sajnos a betegség agresszív hajlamára utalhat.

Bizonyos kemoterápiás szereknek valóban lehetnek olyan mellékhatásaik, amelyek a májat és a vesét érintik, ezért ezeket a szereket általában csak kielégítő máj- és veseműködés esetén lehet alkalmazni. A kemoterápiás kezelések előtt ezért is végeznek laborvizsgálatokat – ezek fajtája függ az alkalmazott készítménytől, illetve annak várható mellékhatásaitól. 

Egy gyomordaganatnál a májműködést ronthatja az is, ha a betegség májáttétek formájában megjelenik a májban. Erről a CT adhat felvilágosítást, amelynek a leletére jelenleg várnak.

Azt, hogy egy újabb kemoterápiától mi várható, illetve mennyire lehet veszélyes a beteg számára, a leleteket és a beteget ismerő onkológus döntheti el.

Top