Kiújult mellrák: mit tehetek? (jelige: Vitaminok)

Olyan kérdéssel fordulok önhöz, hogy jelenleg kiújult HER2-pozitív mellrákkal kezelnek. Kemoterápiára járok és 2 hónapja elkezdtem szedni a Dr. Lenkei-féle multivitamint. Úgy mondhatnám, hogy se pozitív, se negatív hatást nem érzek (még most is szedem).

Viszont most olvastam, hogy vannak olyan vitaminok, amik nemhogy segítenének, hanem még károsak is lehetnek, főleg daganatos megbetegedésben szenvedő embereknél, mert „felgyorsítják” az életfolyamatokat, amik nem jók, illetve a mesterségesen előállított vitaminokat szedő emberek kevesebb ideig élnek.

Tudom, hogy csodaszerek nem léteznek, de szeretnék mindent megtenni azért, hogy meggyógyuljak, illetve ha a sorsom úgy rendeli, minél később, vagy egyáltalán ne kerüljek vissza ebbe a helyzetbe. Meg szeretném kérdezni, hogy önnek mi a véleménye a Dr. Lenkei vitaminokról, de nem csak erről az egyről, hanem a többiről is, illetve mit lenne érdemes megpróbálni, hogy meggyógyulhassak, természetesen a kezelések mellett.

A HER2 pozitív emlőrák kezelésében az elmúlt fél évtizedben jelentősen javultak a kezelési lehetőségek. A HER2 gén a sejtek osztódásáért, növekedéséért felel, normálisan is minden emberben megtalálható. Amennyiben aktivitása fokozódik, ez daganatok, többek között emlőrák kialakulásához vezethet.

Azt, hogy HER2 pozitív daganatról van-e szó, vagyis hogy a HER2 kórosan felszaporodott-e, alapos, sok szöveti mintán kifejlesztett, úgynevezett standardizált szövettani eljárások alapján állapítják meg. A HER2 pozitív emlőrákok esetében fejlesztették ki először az úgynevezett célzott terápiát, amely a daganatok növekedésében, osztódásában, áttétképzésében szerepet játszó HER2 receptorok gátlásán keresztül hat. Ezt a célzott kezelést általában kemoterápiával kombináltan alkalmazzák, s emlőrák kiújulásban, vagy áttétes betegeknél is áttörő eredményeket értek el vele. Ahogyan a fenti sorokból is kiderül, nemzetközi munkacsoportok együttműködése, sok ember közös szakmai-tudományos erőfeszítése eredményeként fejlődött ki ez a kezelési lehetőség.

Alternatív készítményekről és kezelésekről nem foglalunk állást, nem nyilvánítunk véleményt. Ezzel összefüggő álláspontunkat részletesen kifejtettük, ezt megtalálja honlapunkon.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
Veszélyesek lehetnek a csodaszerek
Alternatív kezelések: miért nem foglalunk állást?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
HER2+ terápia
HER2 mellrák esélyei
Mellrák HER2: 3+
HER2+ mellrák kezelés
Mellrák: kemón élni, nem remélni?
Újrakezdeni a hormonkezelést?
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top