Kiújult mellrák, sorstársak (jelige: maedina)

2004 novemberében csomót találtam a mellemben, rögtön orvoshoz mentem, majd innen felgyorsultak a folyamatok: két műtét, a másodiknál is voltak a szövettanban a metszett szélben rákmegelőző állapotban lévő sejtek, de erre csak annyit mondott a felettem döntő team, hogy majd a kemoterápia és a sugárkezelés ezeket elpusztítja. Ezeket a kezeléseket meg is kaptam, majd következett a hormonkezelésem, mely a mai napig tart.

3 hete a szokásos mammográfiai vizsgálatomon ugyanott, a metszett szélben ismételten elindult egy daganat, amiről pár óra múlva a biopszia után már tudtam, hogy malignitás igazolható. Pár nap múlva megtörtént a mellem teljes eltávolítása, jelenleg várom a teljes szövettani leletet, gondolom ugyanaz a típus lesz ami volt, hiszen ugyanonnan indult ki ismételten. Ezt a csomót egyébként sem én, sem kezelőorvosom nem észlelte a rutin vizsgálat során.

Arra szeretnék választ kapni, hogy a továbbiakban milyen kezelésre van lehetőségem. A kemoterápiát egyszer végigéltem szörnyű tapasztalatokkal, még egyszer nem szeretném, rettegek ha csak eszembe jut. Több alkalommal tönkre tette a vérképem, újra kellett indítani a vérképződést, éjjeleket ordítottam a fájdalom miatt. Akkor 39 éves voltam, egy 12 és egy 2 éves kisgyermek édesanyja, most 44 éves vagyok. Persze tudom, a leletek pontos ismerete nélkül erre nehéz válaszolni. Pontos irataim szükség esetén elküldöm Önöknek, de szeretném tudni, hogy Pécsen milyen lehetőségem van erről tájékozódni, persze az onkológiai központokat ismerem, hiszen egyszer már végigcsináltam mindent, de embertelen orvossal.

Semmi lelki segítséget nem kaptam, sem pontos tájékoztatást, együttérzést, szóval valamit amit ilyenkor az ember várna, remélne. Szeretném felvenni a kapcsolatot a sorstársaimmal, ha tudnának egy olyan fórumot ajánlani, ahol ezt megtehetem, nagyon megköszönném.

Honlapunk lehetőségeit meghaladja, hogy beküldött leletek alapján úgynevezett másodvéleményt adjunk, azaz nem tudjuk vállalni, hogy beküldött leleteket átnézzünk és véleményezzünk. Az Ön esetében az emlőben észlelt ismét megjelent rosszindulatú daganat miatt műtétre került sor, s a részletes szövettani feldolgozás, illetve a friss, állapotfelmérő (has, mellkas, esetleg csont) képalkotó vizsgálatok eredményei, a korábbi szövettani lelet és a korábban adott kezelések ismeretében lehet eldönteni, hogy jelenleg milyen műtét utáni kezelés jöhet még szóba a daganat ismételt kiújulási kockázatának csökkentésére.

Az Ön lakhelyén nagy onkológiai központ működik, ahol a szakemberektől jól megfogalmazott kérdésekre valószínűleg pontos válaszokat kaphat a tervezett kezelést illetően. Legtöbbször az onkológiai betegek kezeléséről úgynevezett onkológiai bizottság  (emlőbizottság), onco-team dönt. Levele alapján korábban is team-döntés (TIM) született. Ilyenkor sebész, sugárterápiás szakember, klinikai onkológus más szakemberekkel kiegészítve, a leleteket áttekintve dönt arról, hogy az adott beteg esetében milyen kezeléstől vagy kombinációtól várható a leginkább eredmény. Tehát mi hozhatja a betegség kiújulási-áttétképzési kockázatának csökkentését, vagy minél hosszabb időre történő késleltetését. Ezt általában kombinált kezeléssel lehet elérni, ezért is szükséges, hogy szakértői csoport (team) hozza meg a kezelési döntést. Ennek gyakran része a kemoterápiás kezelés is. Fontos, hogy olyan orvosa legyen, akiben Ön megbízik, hiszen a mellékhatások csökkentésében is számos lehetőség kínálkozik, amelyeknek alkalmazása azon is múlik, hogy a beteg pontosan beszámoljon a negatív fejleményekről is. A mellékhatások esetleges csökkentésének lehetőségeiről kapcsolódó cikkeinkben is tájékozódhat.

Honlapunkon térképes adatbázis áll rendelkezésre nemcsak az onkológiai ellátóhelyekről, hanem a betegszervezetekről is. Adataink szerint Pécsen is van olyan emlőbetegeket összefogó közösség, ahol felveheti a kapcsolatot sorstársakkal.

Pécsi Emlőbetegek Klubja Egyesület

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Csontáttétek
Fájdalomcsillapítás
Emlőrák: semmit sem szabad halogatni
Emlőrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Rák: miért kell, hogy fájjon?
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Kiújult, áttétes mellrák
Csontáttétes mellrák 60 évesen

Emlőrák, fájdalmas csontáttétek
Csontáttétes mellrák
Csontáttétes emlőrák: mi szabad?
Mellrák kiújulása 17 év után
Kiújult mellrák és Herceptin
Mellrák: kórszövettani diagnózis
Mellrák bizonytalanságai
Mellrák: in situ ductalis carcinoma
Fájdalom a műtött mellben
Megvastagodott műtött mell
Emlőrák: csomó a műtéti hegnél
Mellrák: vizsgálatok műtét után
Áttét nélküli mellműtét
Mellműtét után 9 hónappal
Mellműtét utáni CEA értékek
Aggasztó laborleletek mellrákműtét után
Tumor vizsgálati értékei
Mellrák: áttét esélyei
Mellrák, magas trombocitaszám
Fehérvérsejtszám-csökkenés
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top