Kiújult vastagbélrák (jelige: Apa gyógyítása)

Édesapámnak vastagbélrákja van. 52 éves, 26 éves kora óta dohányzik, alkohol heti 1-2 sör, egész életében sportolt, tevékeny ember, kiváló fizikai állapotban, ha valaki meglátja, nem gondolná, hogy beteg. Sajnos sokáig (majdnem 1 évig) halogatta, hogy elmenjen orvoshoz, így egy kis gyulladásból rosszindulatú daganat lett.

Tavaly januárban megműtötték: sztómazsák, kemoterápia, sugárkezelés. Nemrég több helyről vettek mintát, és kiderült, hogy kiújult a daganat más helyeken. Azt mondják, nem műtik meg. Mit lehet még tenni? Megint jöhet a kemo és a sugár? Mi az a módszer, ami nemcsak a testet, de a lelket és a szellemet is egyensúlyba hozza? Mit tudnak ajánlani?

Nem részletezte, hogy milyen helyeken újult ki a béldaganat; amennyiben több szervrendszert érint, akkor kemoterápiára lesz szükség elsősorban. (Amennyiben például a csontokba is áttétet ad a betegség, szükség lehet az érintett csontterület sugárkezelésére is.)

Vastag- és végbélrákok esetén ma már többféle gyógyszer áll rendelkezésre, hogy a betegség továbbterjedését lassítsák – a kezelési lehetőségeket részletesen az édesapját kezelő onkológussal beszélhetik meg, aki ismeri Őt, pontos állapotát és kórelőzményét.

A lelkiállapot javításában, a történtek feldolgozásában többféle módszer is segíthet: amennyiben abban a centrumban, ahol édesapját kezelik, dolgozik (onko)pszichológus is, az elérhető lehetőségekről tőle tájékozódhat. Természetesen a betegek lelki igényei különbözőek, s azt, hogy milyen lelki segítségre van szüksége, illetve milyen segítséget tud elfogadni, használni, ez nagyban függ édesapjától is. Amennyiben édesapja nem nyitott a pszichológiai módszerekre, szorongást csökkentő és hangulatjavító gyógyszerek adása is segíthet visszanyerni a lelki egyensúlyát.

Kapcsolódó cikkek:
Vastag- és végbélrák
Sztóma (stoma): mesterséges nyílás kialakítása
Kicsorbítható az éle Démoklész kardjának
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Feszültségkezelő tréning rákbetegeknek

Top