Kiújult vastagbélrák, májáttét? (jelige: para3)

Májáttétről is szeretnék kérdezni Önöktől. Édesanyám CT lelete a következő volt: a máj mindkét lebenye mérsékelten nagyobb, mivel mindkét lebenyben zsúfolásig nagyméretű metastasisok vannak, ezek döntően necroticus, centrumukban kevésbé halmozó képletek, szélükön halmozás van.

A nagyobb metastasisok elérik a 66 mm átmérőt, helyenként összefolyó jellegűek. Epeúttágulat nincs, az epehólyagban több kő ábrázolódik, gyulladásra utaló jel nincs. A pancreas, a mellékvesék, a vesék és a lép nagysága, szerkezete rendes. A vesékben pangás, kőjel nincs. A hasban, kismedencében szabad folyadék nem látható. Ezenkívül a méhében van egy daganat (vastagbélrák kiújulás), amit csak akkor műtenének, ha nem lenne a májában áttét. A májfunkció eredmények jók, egyedül a GGT emelkedett (270)

Ez a májáttét pár hónap alatt alakult ki. Áprilisban még minden lelete negatív volt. A méhdaganatra júliusban derült fény, Folfiri kezelést augusztustól kapott 6 alkalommal, előtte nem vizsgálták a máját, de a vérképe jó volt, csak a CEA emelkedett. Pár nap múlva Folfox kezelésre fekszik be anyukám, amit 4 évvel ezelőtt, a sikeres vastagbélműtét után is kapott.

A kérdésem – mivel minden szálba kapaszkodunk -, hogy ez a májban lévő elváltozás előfordulhat-e magától a kemoterápiától, illetve a gyógyszerektől, vagy ez kizárólag csak áttét lehet? Májáttét esetén a vérkép, illetve a májfunkció értéke hogyan változik? A kezelőorvos felvetette a májbiopszia lehetőségét, Önök szerint a fenti lelet alapján érdemes ezt elvégeztetni?

A CT-n leírt kép meglehetősen típusos májáttétre. A májban lévő elváltozások nem a kemoterápiától keletkeztek, hanem vagy már az előző kemoterápia megkezdése előtt is ott voltak, vagy annak ellenére fejlődtek ki, illetve növekedtek ilyen jelentős számúra.

Leveléből nem derül ki, hogy a májból végzett biopszia lehetőségét a kezelőorvos az Önök kérdéseire vetette fel, vagy más okból. Az is elképzelhető, hogy esetleg a kivett sejtekből immunhisztokémiai vizsgálatokat akarnak végezni, például K-RAS meghatározást, amelynek eredményétől függhet, hogy bizonyos célzott terápiákkal (target terápia, biológiai terápia) ki lehet-e egészíteni a tervezett citosztatikus kezelést.

Lehet, hogy ezt a kiegészítő szövettani vizsgálatot a primer tumorból (a négy évvel ezelőtt eltávolított vastagbélrákból) is elvégezték, de előfordulhat, hogy az elsődleges daganat és az áttét immunhisztokémiailag különbözik egymástól.

A „sima” vérképet, vagyis amit az orvosok vérképnek neveznek (a fehérvérsejt, vörösvérsejt, trombocita, azaz vérlemezke számot és a minőségi vérképet) nem biztos, hogy a kiterjedt májáttétek befolyásolják. Előfordul, hogy kiterjedt áttétes betegség ellenére is jó a vérkép, vagy csak a kemoterápia mellékhatásaként csökkenek bizonyos sejtszámok.

Ugyanakkor a daganatos betegséggel járhat kezelés nélkül is vérszegénység (tumoros anémia). Az, hogy kiterjedt májáttéteknél a májenzim értékek (SGOT, SGPT, GGT) megemelkednek, ez a májműködés zavarára utalhat. A máj romló működése mellett megemelkedhet az epefesték szintje is (szérum bilirubin szint), ekkor sárgaság alakul ki, a beteg besárgul – ha az a májállomány rossz működése miatt alakul ki, ez a májelégtelenség egyik jele. Ezt a szérum bilirubin szintet nevezik egyébként májfunkciónak.

Kapcsolódó cikkek:
Májrák, májáttét
A májáttét tünetei
Májáttét: sebészi, radiológiai, onkológiai kezelés
KRAS génvizsgálat a hatékonyabb kezelésekért
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ
Kontrollvizsgálat: vérkép, tumormarker, képalkotás

Előzmények:
Kiújult vastagbélrák 4 év után
Daganat a méhnyaknál

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Kifakadt májdaganatok
60 éves apukám májdaganata
Májdaganat: okok és eredet
Májrák? Májáttétek?
Áttétes májrák genetikája
Májáttét vagy májgyulladás?
Májdaganat, epegyulladás
Májdaganat és epedaganat
Kiderült epehólyag daganat
Májrák: fájdalom, agresszió
Májrák IV. stádium

Májdaganat kezelés nélkül

Májáttétek az UH leleten
Májdaganat és hőterápia
Végső diagnózis: elsődleges májrák?
Tévedhet a máj CT?
Veszélyes májbiopszia?
Májvizsgálat eredménye
Mitől lehet májrákot kapni?
Jóindulatú májdaganat – eltávolítsák?
Májdaganat tünet nélkül
Májrák kockázata
Daganat a májban
Fertőző-e a rákbetegség?
Májrák, ablatív módszer 2.
Táplálkozás májrákban
Májáttét
Májáttét és sárgaság
Májrák kezelése
Nagymama májáttéte
Agresszív daganat és májáttét

Top