Klitorisz tumor (jelige: aggasztó eredmények)

Mit jelent pontosan az alábbi lelet és mik a gyógyulási kilátások, esetlegesen műtétileg eltávolítható?

A klitorisz tájéki tumor mélyen inflitral, megkötött, a vastag hasfalon át r-nél nagyobb ut. sejthető szab. körny.-ben. Az alhasban a középvonaltól kissé jobbra egy 8,5 x 5 x kb. 7,5 cm-es, kb. 2,5 cm mélységben lévő jól körülírt inhomogen terime látható, melyben finom erezettség is detektálható, közvetlenül alatta kb. 5 mm vastag artéria és véna fut.

Jobb oldalon inguinalisan közvetlenül a terime felett, annak a jobb oldalán egy 2,5 x 4 cm-es, bőven erezett echoszegény terület van. Lgl.? Jobb oldalon a combtőben egy 3 cm-es lapos lgl. van. Bal oldalon inguinalisan egy 12 és egy 17 mm-es zsíros hilusú lgl. különíthető el.

A vizsgálaton egy olyan képletet írnak le, amely leginkább daganatra jellemző. Ezenkívül több helyen írnak le a szokásos méretet meghaladó nyirokcsomókat is, például a combtőben egy 3 cm-es nyirokcsomót (lymphoglandula, rövidítve lgl), s a 2,5 x 4 cm-es képletnél is felvetik azt, hogy az nyirokcsomó lenne. Azt, hogy pontosan mi a teendő, a szövettan és az egyéb vizsgálati eredmények is befolyásolhatják. Annak a leírt kép alapján kicsi az esélye, hogy műtétileg minden leírt képletet el lehessen távolítani, de természetesen erről a leleteket és a kórelőzményt részleteiben ismerő nőgyógyász-onkológustól kaphat pontosabb felvilágosítást.

Kapcsolódó cikkek:
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Áttétek: gátat kell vetni a rák szétterjedésének
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
A kemoterápiás kezelés mellékhatásai
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget

Top