Kontrollvizsgálatok műtét után (jelige: Culevit)

2005. március 18-án belgyógyászati kivizsgálás után resectio intestini srassi műtéten estem át sigma neopl.miatt. Hdg.: adenoca.sigmae pT3, Nx MO Dukes B2 12. ciklus adjuvans deGramont szerinti kezelést kaptam 2005. októberig.
Azóta történt három 3 hónapos CT és labor utánvizsgálat. Eredményei: CT = „Megvastagodott falú bélszakasz a vizsgálattal nem azonosítható. A hasban és a kismedencében kóros méretű nyirokcsomó, szabad hasi folyadék nem azonosítható. Localis recidíva, metastasis nem mutatható ki.”
Labor = CEA : 3,48 ; CA 19-9 : 15,7
Culevit táplálék-kiegészítőt szedek. Köszönettel szeretném véleményüket kikérni a fent leírtakkal kapcsolatban.

Nem tudjuk pontosan, milyen felvilágosítást szeretne kapni. A műtétet követő adjuváns kezelés után időszakos kontrollvizsgálatokra van szükség, amelyekre Önnél is sor kerül. Ezeknél a kontrolloknál képalkotó vizsgálatokra kerül sor: mellkasi, hasi vizsgálatra, vagyis mellkasröntgenre, hasi-kismedencei ultrahangra és bizonyos időközönként CT vizsgálatra. Emellett tumormarker vizsgálat is történik, általában CEA (carcinoembrionalis antigén), amely a vastagbédaganatos betegek egy részénél (nem mindenkinél) elkezdthet emelkedni, ha a betegség kiújul. Az egyéb laborvizsgálatok vérkép, vesefunkciók, májfunkciók is részét képezik a kontrollviszgálatoknak és a jelentősen kóros értékek utalhatnak valamely szervrendszer működési zavarára. Időközönkénti vastagbéltükrözésre is szükség van, mert a nyálkahártya közvetlen áttekintését nem pótolja a szokásos hasi-kismedencei CT vizsgálat.

Az Ön által leírt CT lelet nem utal a betegség kiújulására, bár a levelében leírt rész nem ad információt a májra vonatkozóan, amely pedig az áttétek megjelenésének egyik típusos helye a béldaganatoknál. A CT nem ír le távoli áttétet (metastasist) sem, és a közölt tumor marker eredmények is normális határokon belül vannak (bár ezek felső normál értéke némiképp különbözhet az egyes intézmények laboratóriumai között, de a laborlelet szokta tartalmazni a normál tartományt is). A közölt információ nem tartalmazzza a mellkas röntgen eredményét, illetve a béltükrözés eredményét, de feltételezhetően ez is történt Önnél a kontrollok során.

Az Ön által írt táplálékkiegészítő szedésével kapcsolatban nem tudunk véleményt mondani. Nem tudunk ugyanis arról, hogy ennek a készítmények a hatását vizsgálták volna szigmabél-tumor miatt operált és adjuváns kemoterápiában részesített betegeknél abban az irányban, hogy milyen hatékonysággal gátolja a betegség kiújulását, illetve nyújtja meg a teljes túlélést.

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Táplálékkiegészítők hatása
Kérdés a Vitanax PX-4-ről

Top