Koponyasugárzás és hányás (jelige: úttörő)

Édesanyám koponyára kapott sugarat, kilencet. Nagyon rosszul viselte, hányt tőle. A kezelések végeztével még mindig hány. Azt szeretném megérdeklődni, kb. meddig szokott tartani ez az állapot?

A koponyára adott sugárkezelésnek nagy általánosságban két javallata van: bizonyos szövetani típusba tartozó tüdőrákoknál, amelyek nagy valószínűséggel adnak a koponyába áttétet, ezek kialakulásának kivédésére adják, amikor még nincs igazolt agyi áttét. A másik javallat: ha agyi áttétre derült fény, s emiatt műtét történik, vagy műtéttel nem lehetett eltávolítani a daganatot. Ekkor a koponyai sugárkezelés célja a daganat megkisebbítése, növekedésének gátlása.

Maga a daganat és a sugárkezeléssel járó némiképp fokozódó agyi vizenyő is eredményezhet hányásos panaszokat. Annak eldöntésében, hogy édesanyjánál az esetlegesen fennálló agyi daganat/áttét, vagy a sugárkezelés okozza-e a hányingert, hányást, az onkológus vagy a sugárterapeuta segíthet.

Mindkét esetben szoktak úgynevezett dehidráló kezelést adni, amelynek célja a daganatos gócok körül általában meglévő vizenyő (ödéma), s így a központi idegrendszeri tünetek (köztük a hányinger, hányás) csökkentése.

Kapcsolódó cikk:
Sugárterápia a tumorok ellen
A kemoterápia mellékhatásai

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Sugárterápia mellékhatásai
FEC-protokoll

Top