Korai csontáttét prosztatarákban

Férjemet egy éve műtötték prosztatarákkal. A műtét után havonta ellenőrizték a PSA-t. Az első öt hónapba nagyon jó volt az eredmény, de a hatodik hónapban emelkedni kezdett a PSA. (A PSA: okt.: 0,4ng/mL, nov.:1,47ng/mL). Még november elején elkezdte szedni a Grommar 150 gyógyszert, s a PSA decemberre 0,309ng/mL , most februárba 0,152ng/mL.

Azt megemlíteném, hogy a műtét előtt a PSA 2,81ng/mL volt, a rákot a vizsgálat + a biopszia igazolta. A Gleason score 4-5.

Még decemberben megemlítettem az orvosnak, hogy a férjemnek nagyon fáj a dereka, s elküldte csontizotópra, aminek az eredménye a következő: „az LV csigolyában a kp. harmadban mérs. intenzív aktivitás-góc jelent meg.”

Készült MR vizsgálat, melynek eredménye:
A lumbalis lordosis íve megtartott. Az L I csigolyában jobb oldalon 15 mm-es, az L V. csigolyában a felső zárólemez környezetében centrálisan 20 mm-es T1-n és T2-n éles határú jelszegény góc látszik, melyek met.-re utalnak A ventralis csigolyaperemek kissé megnyúltak. A dorsalis egymás fele néző peremek az L III-S.I magasságában megnyúltak. A zárólemezek épek. A canalis spinalis normál tágasságú. Discusokon prolapsus, protrusio, hernia nem látszik. Met. os npl.

Tudom, hogy jóslatokba nem lehet belemenni, de kíváncsi vagyok rá, mi az oka annak, hogy ilyen korán jelentkezett a csontáttét? Vagy ezt sem lehet tudni? S az ilyen betegségeket hogyan lehet feldolgozni? Három hetente fogja kapni a Zometa infúziót.

Leveléből nem derül ki számunkra, hogy a műtét során teljes mértékben sikerült-e eltávolítani a daganatot. Amennyiben igen, akkor valóban az átlagoshoz képest relative korán jelentkezett csontáttét. Ez összefügghet azzal is például, hogy a Gleason score érték magasnak mondható.
A prosztatarák sejtjeinek differenciáltságát, vagyis a normál sejtekhez való hasonlóságát, illetve dedifferenciáltságát, vagyis a normál sejtektől történő eltérését jellemzik az úgynevezett Gleason score-ral. A legdifferenciáltabbat, vagyis a normál sejtekhez leginkább hasonlót 1-es, a legkevésbé differenciáltabbat 5-ös számmal jelzik. Egy prosztatarák műtéti vagy biopsziás anyagának vizsgálatakor a legdifferenciáltabb és a legkevésbé differenciáltabb szövettani mintának összegét adják meg. Ennek legalacsonyabb értéke 2 (1+1), legmagasabb értéke 10 (5+5). Levele alapján az Ön férjénél ez az érték 4+5, tehát a prosztatarákban található sejtek kifejezetten kórosak, azaz erősen rosszindulatúak voltak. Általánosságban az mondható, hogy a legnagyobb a kockázata a betegség kiújulásának a 8-10 Gleason score mellett (s az Ön férjénél ez 9-nek tekinthető).
Ezzel is összefügghet a betegség korai szóródási hajlama, vagyis hogy a műtét után egy évvel megjelentek a csontáttétek. A most adni tervezett infúzió a biszfoszfonátok gyógyszercsoportjába tartozik. Ennek a biszfoszfonát kezelésnek a célja, hogy minél később alakuljanak ki az úgynevezett vázrendszerrel összefüggő kóros események (SRE: skeleton related events), vagyis csonttörés, csigolya összeroppanás stb., mert ez a kezelés lassítja a csontokban a további daganatos átépülést, illetve a kezelés hatása lehet az esetlegesen fennálló csontfájdalmak csökkenése is.
Az áttétes betegség tényét nehéz feldolgozni mind a betegeknek, mind a családtagoknak, s ez akkor is igaz, ha csak hazánkban évente nagyságrendileg harmincezer betegnél jelentkezik áttétes betegség. Sajnos az áttétek megjelenése azt jelenti, hogy a műtét ellenére nem sikerült meggátolni a betegség továbbterjedését. A többszörös csontáttétek mellett a betegség folyamatának lassítása a kitűzött cél, mivel az áttéteket nem lehet teljesen, véglegesen eltüntetni (például műtéttel vagy sugárkezeléssel).

Ebben az élethelyzetben a betegnek a mindennapok megélésében a környezet, a család támogatása segíthet. Fontos, hogy őszintén megbeszélhessen mindent, ami foglalkoztatja, ne legyenek feszültséget szülő, elhallgatott tabutémák, illetve hogy a család amennyire lehetséges el tudja érni azt, hogy ne a betegségtudat uralja a mindennapokat, hanem sok közös élményben legyen részük. Hiszen egy csontáttétes betegséggel – annak előrehaladásának függvényében – is sokáig együtt lehet élni, s nem mindegy, hogy azok a hónapok-évek miként telnek, amíg a beteg viszonylag elfogadható általános állapotban van.

Ennek az „elfogadható állapotnak” az érzelmi támogatás mellett előfeltétele a megfelelő tüneti kezelés is, tehát például az, hogy szükség esetén a megfelelő fájdalomcsillapítást beállítsák a betegnél, illetve gondoskodjanak arról, hogy a fájdalomcsillapítás módja és adagolása mindig illeszkedjen a beteg szükségleteihez. Ebben a háziorvos és a kezelőorvos is tud segíteni, de csak akkor, ha a beteg nem törődik bele a fájdalmakba, hanem folyamatosan jelzi azt, ha nem kielégítő a fájdalomcsillapítás.

Kapcsolódó cikkek:
Prosztatarák
Csontáttétek
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Prosztatarák: életmentő kontrollvizsgálatok
Prosztatarák: az elhízás növeli a kockázatot
Kemoterápia: módszerek és gyógyszerek
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Rák: miért kell, hogy fájjon?
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Áttétes prosztatadaganat ideje
Csontáttétes prosztatarák, végelgyengülés
Prosztatarák csontáttétek
Prosztatarák besugárzása, beültetett sugárforrás

Prosztatarák Gleason score
Prosztatarák csontáttéttel: évek vagy leépülés?

Prosztatarák, 12 év, csontáttét

Prosztata: PSA és CT kép
Prosztatarák, csontvizsgálat
Prosztata: csontáttét 12 év után
Prosztatavizsgálat, PSA szint
Csontáttétes prosztatarák műtéte
Prosztatarák, bélpanaszok
Prosztatarák PSA szintje
Prosztatarák gyógyszerei
Prosztatarák kezelése
Prosztatagyógyszer: nem kell tovább szedni?
Prosztatarák
Csontáttétes prosztatarák?
Pathológiás dúsulás a csontokban
Prosztatarák és PSA
Prosztatarák drága kezelése?
Rosszindulatú prosztatarák csontáttéttel
Csontáttétes prosztatarák végstádiuma

Előrehaladott prosztatarák
Rosszindulatú prosztatarák
Prosztatarák hasnyálmirigy áttéttel
Prosztatarák csontáttéttel
Áttétek, nagy fájdalmak
Csontáttét fájdalmai
Eredményre várva
Prosztatarák és mellnövekedés
Prosztatarák és elhízás
Prosztatarák 39 évesen
Prosztatarák kezelése

Top